"Her ikisini aktif olarak kullanıyorum" olarak oyumuzu kullandık. Hala framework karşıtı arkadaşların konuya uğramaması beni şaşırttı.
Framework karşıtı olmak çok mantıklı değil sanırım. Sonuçta programlama yapan herkesin elinin altında sık kullandığı verimli güvenilir sınıf ve fonksiyonları vardır.
Sanırım karşı olunan şey başkasının kullandığını mı yoksa kendi ürettiğini mi kullanma konusundaki bir tercih.
Ama framework kullanmamış, hatta oop olayını yeterince kavramamış biri olarak şunu söyleyebilirim ki ikisi de gerekli ama yetersiz.
Yani ben en süper programcıyım diyen adamın CI öğrenmesi ardından da CI kullanarak ötesine geçecek hatta geliştirilmesine katkıda bulunacak kadar kendi deneyimlerini disipline etmesi gerekli.
Çünkü kendi frameworkün üzerinden çalışarak sadece kendi zekan ve hizmet verdiğin kişinin testlerine maruz kalan kodunun performansına güvenmek biraz küstahlık.
Çünkü frameworkler kollektif bir zeka ürünüdür, binlerce kullanıcı tarafından test edilir, performans ve güvenlik sorunlu kodlar temizlenir.
Bir kaç alanda frameworkten daha iyi kod yazabilirsiniz. Ancak bir framework sizin hakim olamayacağınız kadar çok alanda standart bir optimizasyonda kod çalıştırma olanağı verir.
Tabi burada eleştiren arkadaşların bazı haklı nedenleri de var. Eğitim psikolojisi almış biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Frameworklerin asıl faydası çok iyi bir programlama zekası ve deneyimi gerektirmeden daha kısa zamanda, daha hızlı ve belli bir standartta kod yazma imkanı sunmasıdır.
Ancak bu aynı zamanda en kötü yanıdır. Çünkü programlamaya yeni başlayan birinin frameworklerin içine girmesi tüm yaratıcılığının kısıtlanması, programlama dünyasına sadece o frameworklerin içinden bakabilmesi sonucunu doğurur.
Aynı bizim okumak için milli eğitim frameworküne emanet ettiğimiz mozart ayarında müzisyen yetenekleri ve yaratıcılığı olan bir çocuğun öğretim hayatının sonunda kamu yönetimi bitirip bir kamu kurumunda uzman yardımcısı olarak çalışması gibi...