PirMuhammed adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
çağdaş insan "ne biliyorsun?" diye sorulunca "haddimi biliyorum." diyemiyor mesela. örnek verelim: ben de dahil hemen hepimiz her konuda ahkam keseriz (bakınız bu mesaj). ama hiç kimse susup "yahu burada ne anlatılıyor..., burada ne yazılmış..., neden böyle yazılmış..." tarzı soru cümlelerini kullanıp hiçbirşeyi anlamaya çalışmaz.

meşhur sözdür; "hayat zor değildir, sadece çözümler karmaşıktır". bunun bir başka versiyonu derki; "hayat zor değildir. insan, insan eliyle hayatı zorlaştırır". bilgi her zaman sorunların çözümünde tek başına yeterli olmaz. tabi bilgi derken insanın deneyimleri, yaşadıkları, keşfettikleri de "bilgi" altında toplanabilir...

öte yandan her yıl bilmem kaç trilyon tb bilgi üretilmesi dudak uçuklatacak bir rakam değil. zira insanoğlunun m.ö.3200 - yazının bulunmasıyla başlayan serüveni henüz noktalanmadı. aradan geçen bunca zamana rağmen insan; hala kendisini, çevresini, dünyayı ve nihayet kainatı tanımıyor. ama tanıdığını, herşeyin bilgisine sahip olduğunu düşünüyor. buradan hareketle mesela dünya hayatının başlangıcı konusunda farklı bakış açıları geliştiriyor. mesela kainat da dahil olmak üzere muazzam yapıların, kendi kendine veya sebepler veya atomlar sayesinde varolduğunu düşünüyor. hergün yüzyüze geldiği insanlarla arasında çıkar ilişkisi varsa o insanların halinden, vaziyetinden haberi oluyor. onun dışında herkes kendi kapalı dünyasında imparator edasıyla yaşıyor. internetten veya kitaplardan öğrendiği iki-üç şeyle dünyayı kurtarabileceğini zannediyor, ama öte tarafta kendi çaresizliğinde boğuluyor, nefes alamıyor.

son olarak said nursi hazretleri'nin çok beğendiğim sözü ile nokta koyuyorum. meselenin özü burada: "görmediğin şeyi inkar etme. herşey senin malumatında münhasır değildir." aslında buradaki ifade ilk bakışta akla sadece Allah (cc)'ı getiriyor. ama etraflıca düşününce kapsadığı alanın genişliği insanın titreyip kendine gelmesine yardımcı oluyor. evet, herşey bizim bilgimizde saklı değil, bizim bilgimiz dahilinde değil ve asla bizim bilgimizin dahilinde, bizim bilgimizin dairesinde saklı olmayacak...
Benden Kur'an'dan örnek vermek istiyorum direk Olarak :

1. Yaratan Rabbinin adıyla oku!
2. O, insanı bir aşılanmış yumurtadan yarattı.
3. Oku! Rabbin, en büyük kerem sahibidir.
4. O Rab ki kalemle (yazmayı) öğretti.
5. İnsana bilmedikleri şeyi öğretti.
6. Gerçek şu ki, insan azar.
7. Kendini kendine yeterli gördüğü için.

Alak (1-7)

Evet okuyoruz bilgi üretiyoruz ama ne var sadece "Oku" değil! Yaradan Rabbinin adıyla oku yani onun için oku. Ve 7. ayete dikkat çekiyorum Çağdaş insan kavramı bana çok yanlış geliyor 1500'lü yıllarda insan kendisine göre çağdaştı ancak şuana göre çağdaş değil gibi.

Said Nursi'nin sözüne geliyorum. "Bilim" kelimesi adı üstünde bilim yani "bil" kökünden türeme. Bilim bildiği şeyi söyler bilmediğini nasıl inkar ederki. 1500 yılındaki bir adam atom yapısını inkar edebilirdi.?
Zaten Allah sonsuz bir varlık olduğu için sonuçta örnek vererecek açıklayacağım:

mesela masamın özellikleri:
1m eni 1m boyu var kahverengi ceviz'den yapılmış vs.

Ben burada ne yaptım? Bu masanın sınırlarını çizdim .. Sınırsız bir şeyi Bilim nasıl sınırlayabilir veya açıklayabilir ki?

Bilmiyorum r10 bu konulara ne kadar izin veriyor ama daha fazla tartışma için girebilirsiniz.