academy adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yurtdışından bir şirketle çalışın yoksa sonunuz çok kötü olur.

Sistemi kabaca anlatayım size. %10 komisyonla demişler örnek..

100 liralık çekim yapıyor adam. 90 lirasını size gönderiyor. Gider pusulasına bunu işleyerek, 10 lira kar gösteriyor. Ben bu işten 10 lira kazandım 90 lirayı da müşteirme gönderdim diyor ve 10 Lira üzerinden de KDV ve Kurumlar Vergisini ödüyor. %25 olan kurumlar vergisini gider göstererek düşüyor, %18 olan KDV'yi ödüyor. Banka komisyonu ise %3 düzeyinde. Yani 10 liradan toplam ödediği ücret = 2.5tl'yi geçmiyor. 7,5tl de kendisi kazanmış oluyor 100 liralık işlemde.

Buraya kadar herşey yasal ve normal..

Fakat siz KDV kesmediğiniz ve Gider Pusulası ile iş yaptığınız için şirketin gireceği ilk vergi denetiminde size aktarılan paralar günyüzüne çıkıyor.

Sonra bu arkadaşı vergi dairesine kibarca davet ediyorlar.. Ver bakalım diyorlar şu ödeme yaptığın kişilerin kayıtlarını ve bankadaki EFT/Havale işlemleri ile karşılaştırıyorlar. Sonrasında ise sizin, satmış olduğunuz mal veya hizmetin ticari olmadığını anlatmanız gerekiyor ki bunu yapamıyorsunuz çünkü para karşılığı bir ürün veya hizmet veriyorsunuz.

Gözünüzü daha da korkutmamak için yiyebileceğiniz ceza tutarlarından bahsetmek istemiyorum. Fakat iyice araştırmadan bu işlere lütfen bulaşmayın.

Korkmayın efendim biz sizin adınıza fatura kesiyoruz, komisyonu da o yüzden alıyoruz gibi palavralara da inanmayın. %18 KDV + %25 Kurumlar Vergisi + %3-5 Banka Komisyonu + %10 kendi komisyonu.. Yani toplam %58 kesinti yapmadan kimse sizin adınıza fatura kesme lüxüne sahip değil. Kaldı ki bu iş başınızı fazlası ile ağrıtır.

2 gün sonra devlet baba size sarı zarfla bir davet mektubu gönderirse, Pazartesi saat 2'de vergi dairemize bekleriz diye dediklerimi o zaman daha net anlarsınız..
Verdiğiniz bilgiler umarım bu işlerle uğraşmayı düşünenlerin ne denli dikkatli davranması ve bu işlere bulaşmaması gerektiği konusunda bir ders olmuştur.

teşekkürlür bilgilendirme için...