bence konu başladığı yerde güzeldi.

ben gerçekten bişeyi anlamıyorum. neden illaki dünya çapında olabilecek bir site açmayı proje olarak görüyoruz ? halihazırda sizin konu içinde spam diye gösterdiğiniz içerikler ile bugun hatrı sayılır para kazanan kişiler yığınla.

peki sormak istiyorum. biz bu işi neden yapıyoruz ? dünya çapında tanınır bir insan olmak için mi ? cnn international muhabirleri ile roportaj yapabilmek için mi ? tabiki hayır. tek amacımız var. o da para kazanmak. (istisnalar var yok değil)

büyük proje. hangimizin kafasında yok ki ? yada hangimiz bu konuda fizibilite çalışması yapmadık ki ? bu doğrultuda adımlar atmadık ?

konu içinde söylendiği gibi büyük projeler büyük sermaye gerektirir. heleki bu zamanda, sadece google ile falan bi yerlere gelirim demek samanlıktaki iğneyi gözün kapalı bulmak demektir. büyük sermaye büyük birikim, büyük beyin, ve büyük bir ekip gerektirir. yani burda bence kullandığımız kelimelerde büyük fikirleri hayata geçirmeyenlere bişey bilmiyorsunuz ve bişey olmamaya mahkumsunuz demeye getirmeye gerek yok. şöyle düşünmenizi tavsiye ederim. eğer büyük paralar ile büyük projeler oluşturmuyor iseniz; yaptığınız projeler kopya projelerle dolu sistem ve alan getirir. buda daha fazla rekabet, daha fazla para ve daha fazla ayrıntı gerektirir.

örneğin vizyon meselesi, bir adam eğer bir dizi sitesinden 5.000+ kazanıyor ise kusura bakmayın ben vizyonu bu aşamada 2.sıraya iterim. o para çok para diye demiyorum. ( Türkiye şartlarında yaşama standartını iyi yapacak bir para) İnternet dünyasında vizyon reel hayat içindeki vizyonun biraz uzağındadır. Çünkü bu alanda proje üretmek, geleceği görmek reel dünyadaki gibi değildir. Çünkü buradaki kopya işler ve kopya işlerin başarı sapması oldukça yüksektir. Reel hayatta daha sağlam adımlar atarsınız. Gerek kaliteniz gereksede pazarlama stratejileriniz sizi rakiplerinizin önüne çok kolay taşır. Ama internet dünyasında öyle değildir. Siz ne kadar kaliteli olduğunuzu iddaa etsenizde bir şekilde türevleriniz baş gösterecektir. Twitter gibi site yapmayı söylerseniz bu iş içinde başta dediğim gibi çok yüksek sermayenizin olması şart.

ayrıca internet üstüne neden sürekli sitelerden bahsediyoruz. vizyonu olan ve azıcık akıl kullanabilen insanlar yığınla alandan dünya kadar para kazanıyor. aslında kendimizi web sitesine kilitlemek birazda afbuyurun ama bizlerin vizyonumuzun dar olduğunu gösterir. yani başkalarında vizyon eksiği ararken kendimize hiç bakmıyoruz.