Digiklan hocam makale gerçekten çok güzel fakat ben tek birşey sormak istiyorum..
Tabi öncelikle bu sorunun ardında tüm samimiyetim ile hiçbir artniyetin olmadığını belirtmek istiyorum..
Hocam tamam güzel söylüyorsun vizyon olmalı, hedefler olmalı, büyük düşünülmeli.. Hepsine eyvallah..
Ama bir adamda vizyon olabilir, hedef olabilir, çok çok büyük düşünebilir.. Ya imkan yoksa? Yani burada işin içine birazda gerçekçilik giriyor.. Adamın mükemmel projesi olabilir fakat bunu uygulamak için yeterli sermayesi yoktur.. ( Forumda dizi projem, film sitesi projem tarzında açılan konulardan bahsetmiyorum.. Gerçek bir projeden bahsediyorum.. )
Özet olarak hocam sizin yapmış olduğunuz, vizyonunuzu yansıtan Türkiye çapında duyulmuş bir projeniz var mı merak ediyorum..
Not:"Tekrar söylüyorum sadece merak ettiğim için soruyorum.. Lütfen konuda artniyet aramayın.."
Türkiye çapında duyulmuş projem yok henüz. Ama sadece Türkiye değil dünya çapında bir çok fikir var aklımda. Uygulamak için hevesim, hedefim ve projelerim var. Başarır mıyım? Allah kerim... Ama başarmak için uğraşacağım başaramazsam da elimden gelen yaptım diyebileceğim.
İmkan mevzusuna gelince. Yapan adam imkanını yaratır, yapmaya basireti olmayan bahanelerini yaratır. İmkan sadece bahane ile alakalı bir olgu. Olay yapmayı ne kadar istediğiniz ile orantılı.
Her başarılı insanın imkanları ile mi başarıyı yakaladığını sanıyorsunuz? Öyle sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu dünyada kendi yaşam süresinde başarılı olan sektörüne ismini kazıyan bir sürü insan var. Bir sürü insan da olacak. Önemli olan o insanların hangi özelliklerinin başarılarını tetiklediğini bulmak kendi karakterinizde o özellikleri yerleştirmeye çalışmak.
Projeniz için kullanacağınız bir kaynağınız yoksa bütçenizi çıkarırsınız. O kaynağı yaratmak için bir çabaya girersiniz. Post mu atarsınız, adsense sitesi mi açarsınız, vurgunculuk mu yaparsınız, bulaşıkçılık mı yaparsınız, ortak mı bulursunuz orası sizin bileceğiniz iş. Ama o bütçeyi oluşturduktan sonra gerçekten kaliteli bir projeniz varsa bir gün google falan takmamaya başlarsınız. Siberalem çok mu önemsiyor google'ı? Ya da gittigidiyor neden scrapebox ile link kasmak yerine websitelerine para dağıtıyor kendi reklam sistemi ile? Çünkü google'a bağımlı olmadan da varolabilmenin yolu alternatif kanallar açmak.
Yani proje üretecek vizyonun varsa. Ve inanıyorsan projene. Önce planını sonra bütçeni hazırlarsın ve çıkarsın yola.
Bir sokağa bir dükkan açtığınızda başarılı olmak için başkalarından daha kaliteli hizmet vermeniz gerekir yoksa batarsınız. Ya daha ucuza, ya daha kaliteli, ya daha güler yüzlü... Bir şekilde sizden alışveriş yapanları tekrar alışveriş yapacak bir memnuniyetle ağırlamanız gerekir. İlk 1 sene zorlanırsınız. Ama her sene müşteri kitleniz artmaya başlar siz müşteriyi memnun ettikçe. Mesela alt yazı aradığında divxplanet ta arardık. Sonra indivx diye başka bir site geldi. Bir sürü filmin ve dizinin alt yazısını oluşturduğu takımlar ile kollektif olarak divxplanet in yarı zamanında yayınlamaya başladı. Ve artık ben o dizinin her gününde divxplanet a hiç bakmaz doğrudan indivx e girer oldum.
Yani web sitesi açmak bir ticari işletme kurmak gibidir. Bir ihtiyacı en iyi sen karşıladığın sürece ziyaretçiler seni tercih ederler. İşin vizyon kısmı, bir ihtiyacı görüp en iyi karşılayacak mekanizmayı oluşturacak yetenekte zaten...