eski bir yazı ama bende ters cepheden bir bakış sunayım.
bir bakkal günde kaç kişiden 5, 10 kuruş almaz ?
veya günlük nekadar açığı olur ?
örneğin 0.99 'a verdiği veresiye mal geri gelmediğinde parası kimden çıkar ?
makale güzel ama bu sadece büyük işletmeler için geçerli.
ben bir petrol istasyonunun marketini 3 sene işlettim, burada hesapladığınız gibi olmuyor herşey. bir web sitesi yapıyorsunuz tamamında beyniniz çalışıyor gideri yok denilebilir sadece bilgi, ufak bir işletme 1 günde senin içtiğin 2,5 lt kolada en fazla 2 koli satar buda 12 adet eder. her birinden 1 kuruş kalsa 12 kuruş yapar . bu işletme günlük en az 10 sakız hibe eder buda 1tl yapar, bu işletme günlük 3 tl en asgari ikram yapar, en ölüsü 50 kuruş bebeler birşey araklar : ) ve bunlar aklıma gelenler.
birgün günlük cepten hibe ettiğimiz parayı hesaplamıştım 15 tl : ( kasadaki sakız açığımız 1000 ve üzeri çikolataları sayarsın eksik çıkar müşteri pet bardak ister 5 kuruş dersin yav bardaktanda paramı alınır der.
yani yazıdaki olay büyük işletmelerde geçerlidir fakat 1 kuruşa gelene kadar okadar şeyvarki, örneğin gün olur 2,50 tl lik kola 1,70 olur bu nedendir? işletmeye mal fazlası gelir bu bedava üründür ister eve götürür ister atar ister kampanya yapar, dondurma alırsın yanında koliilerle bedava müşteri görmez, kola aynı şekil, sakız öyle ve dahası : )
kısaca küçük esnaf ne mal fazlası görür nede 1kuruştan kar eder, kırkkanaat geçinir gider istisnalar hariç.