sorunsuz kaldırıyodum bugün ne olduysa bi türlü kaldıramadım 4-5 kere stop ettirdim. Bu işin püf noktaları nelerdir araç 90 model devir göstergesi çalışmıyor
kalkışta devir saatiyle işin ne zaten?

milleti dinleme sen; düz yolda önce debriyajı bırak öyle gaz ver, zaten acemisin azıcık fazla kaldırırsan ayağın frendeyse yada elfreni çekiliyse anında stop eder. eğer düz yolda önce freni bırakıp yada çekiliyse el frenini indirip yavaşça debriyajı kaldırırken hafif gazlarsan araç gider. burdaki püf noktası debriyajı nasıl kaldırdığında, tatlı tatlı bırakıp, kavramaya geldiğini hissedeceksin. bu şekilde yaparsan düz yolda aracı gaz vermeden 3-4 metre götürebilirsin (sadece debriyajla kalkmayı denemeni tavsiye etmem %90 stop ettirirsin)
gaza hafif veriyorum debriyajı yarım kaldırınca başlıyo araba hoplamaya

sanırım sorun debrijayda biraz daha hafif kaldırmam lazım
debriyajı tatlı kaldır hocam. tak diye çekersen araç hoplar.

Hocam El freni çekiliyken ayağını debriyajdan yavaş yavaş kaldır araba titremeye başladığında hafif gaza dokun yokla bi gazı araba ben gidiyorum derse tam o anda indir el frenini gazla

tabi bu daha çok yokuşlarda kaldırma şeklidir, normaldede ayağın frendeyken debriyajı yarıla araba titremeye başladığında frenden kaldırdığın gibi gaza bas araba ilerledikçe artır hızını ve vites..
Birde arabayı tanıyorsan kalkmadan gazla(aragazı) devir aldıktan sonra hemen vites atıp gitmeye başlayabilirsin.
sen bildiğin rampa kalkışını anlatmışsın. benim yukarıda anlattığım gibi düz yol kalkışını sorunsuzca öğrenmek daha mantıklı. daha gaz, debriyajı tam ayarlayamıyorken bide işin içine stop ettirmeden fren pedalınıda katmak arkadaşa eziyet olur.

düz yolda önce freni bırakmanın hiç bir mahsuru yok. ha usta şöför olduktan sonra zaten kendi tarzını kendi yaratıyosun

ek olarak aragazı vererek kaldırmanın espirisi aracı tanımakla alakalı değil, aragazı kullanmanın 2 sebebi vardır;
-aracı tanımıyosundur, kalkışta stop etmesin istersin, tatlı bir aragaz verirsin, debriyaj yüzünden stop etme ihtimalin azalır.
-aracın hidrolik direksiyonlu değildir ve durağan vaziyettedir, direksiyonu rahat döndürmek istersin.
yani aragaz tanıdığın araç için değil, tanımadığın araç içindir
Ben de korkuyorum ya kaldıramazsam

henüz denemedim kaldırmayı ama umarım bağırtı falan işitmeden ve kendime güldürmeden kaldırır giderim

Şu an sadece gözlemliyorum çevremi..
Dediklerinizden bişi anlıyorsan nolim
eğer ilk defa kullanacaksan stopta ettirirsin, bağırtadabilirsin, başka hatalarda yapabilirsin, bunlar zaten başına gelecek durumlar, takılma hiç. anlayamadığın noktaları yazarsan hepimiz yardımcı oluruz hocam.