Bence google'a çok matematiksel yaklaşıyorsun bir acıdan doğru sölüyorsun... Unutma ki onu programlayanlar webmaster ve Matt Cutts'ın seminerlerini izle ne demek istediğimi anlıyacaksın

İngilterede 3 yıldır duruyorum ve bütün seminerlerini izledim hatta Londradaki seminerine bile katıldım. Olay sadece kodlamadan ibaret değil, adamlar adeta yapay zekaya sahip arama motoru yapmaya çalışıyor gerçi şuanda içmiş gibi google herşeye eyvallah diyor
Digitürk algoritması dediğinde aklıma geldi. Uzun seneler uğraşmıştım digitürk algoritması üzerine. Cryptoworks 64bit DES şifreli akışkan görüntüyü digikarta yazdırdığı 512 bit RSA şifreli anahtarlarla koruyordu.
Public key ortalama 6 saniyede bir değişir. Ama private key ve algoritmayı bilirsen çözebilirsin. Mesela cryptoworks sistemin en büyük açık kaynağı ve güvenlik kaynağı DF 08 128bit EMM imzası olmuştu. İmzanın değişkeni kartın serial numarası olduğu için her kart için farklıdır.
Ancak google'ın her websitesine muamelesi farklı değildir. Digitürk sisteminde tek bir başarılı sonuç vardır, görüntünün çözülmesi. Ama google algoritmasında yarı başarılı sonuçlar alabilirsiniz. Attığınız bir adımın az etkisini, orta etkisini, büyük etkisini ölçebilir diğer dğişkenlerle etkileşimini görebilirsiniz. SEO'da bulunan kavramların hemen hemen hepsi sıcak soğuk oynayarak bulunmuştur. Google sitenize yapmanız ve yapmamanız gerekenleri sıralamadaki pozisyonunuz ile söylüyor. Yanlış yaparsan sıralaman düşer, hemen yanlışı kesersen düşme durur, bir süre sonra eski yerine döner, ya da doğrusunu yapmaya başlar eski yerine daha hızlı döner hatta daha üste tırmanır.
Buradaki asıl problem seocuyum diyen bir sürü insanın algoritma, bilgisayar, kodlama, sanal zeka gibi kavramlara yabancı olması. SEO'yu fırlamalıkla bitirimlikle çözebileceklerine inanmaları. Karşılarında dünyanın en parlak beyinlerinin hazırladığı bir algoritma varken bir vahiy inecek de tek bir açıkla sistemi çözebileceklerini düşünmeleri. Google sıralama hesabını değiştirmiyor, geliştiriyor. Google işi çözmüş. Backlink sıralamadaki asıl kılavuzdur, geri kalan tüm değişkenler aranan içerikle eşleşen doğru, güçlü, güvenilir backlinke sahip siteleri ayıklamak ve sıralamak üzerine kuruludur.
Ölçme değerlendirmede bir kural vardır. Ne kadar çok soru sorulursa soruya bağlı hata oranı o kadar azalır. Yani size tek soru sorduğumda o soruda hata varsa ölçüm %100 hatalı çıkar. Ama size 200 soru sorarsam sorulardan 10'u bile hatalı çıksa hata oranı %5 olur. Google hergün siteleri değerlendirirken kullanabileceği yeni kritlerler arıyor. Çünkü hata oranın düşürmek istiyor. Yalnız son cafeine ile ortaya çıkan değişiklik diğerlerinden biraz farklıydı çünkü bu sefer müfredatta değiştir.
Cafeine bakış açımı üniversite sınavı örneği ile daha basit açıklayayım. Bu basite indirgenmiş açıklamaları hiç sevmiyorum yapana da gıcık oluyorum ama. Google daha önce üniversite sınavına girebilmeniz için tüm lise müfredatından sorular sorarken. Şimdi soruların ağırlığını lise son konulara vermiş, ve orta öğretim başarı puanının etkisini son derece arttırmış bulunmakta.
Yani trustranki yüksek(orta öğretim başarı puanı) ve daha güncel içerik barındıran (lise son müfredatı) sitelere daha hareketli bir hit oranı ayırmış durumda....
Yeni başlayan arkadaşlar bu yazdıklarıma dikkat etsinler. Bu sitede bu yazdıklarımın onda biri kadar bilgi içermeyen abuk sabuk konular makale diye açılıyor.