hertelden yazmışsınız, af edersinizde bilende konuşmuş bilmeyende ; )
hayvancılık kadar karlı bir iş varmı sermayen varsa. eğer onların işleriyle ugraşmayı gözün kesiyorsa. karlı bir iş.
Katılıyorum hocam. İşin iç yüzüyle hiç ilgilenmemiş, bir çiftlik kurmaya kalkışmamış, bu işin ağır sorumluluklarını gözüne kestirmemiş kişilerin yaptığı yorumlar bu işin kârsız olduğu yönündedir.
Peki bu kadar kârsız, tam tersine cepten yediği iddia edilen sektör neden domatesin iki ürün arası döneminde yaptığı fırlama haricinde hiç bir gıdanın erişemediği fiyatlarla mücadele ediyor?
Madem bu kadar kârsız, Mersin'in Tarsus ilçesine neden İtalyan firmaların alt firması konumundaki kuruluşlar gelip 3 tane koca çiftlik açtı Hibelerden faydalanarak?
Sığır besiciliğinde işten anlamıyorsanız işiniz çok zor olacaktır. Birinci dereceden yakınınız olan insanlar dışında kimseye güvenerek adım atabileceğiniz bir iş değildir. Ha şu olur, adama 5 inek gösterir, bunların geliri, eğer tüm sığırlar aynı verimlilikte olursa sana ait olacak dersiniz. Adam o zaman gözünün bebeği gibi bakar hayvanlarınıza.
Diğer zorluğuda uzun süreli bir yatırım olmasıdır. Belirttiğim gibi 100 başlık çiftlik istiyorsanız ve eğer bu çiftliği krediyle, borçla açacaksanız, üçüncü yıla kadar evinizin geçimini cepten sağlamanız gerekecektir. Çünkü çiftliğinizin kâr dengesi ancak üçüncü yılda oturacaktır. Ama ben bu sektöre beş sene sabredebilirim derseniz, oldukça yüksek birikimler yapabilrsiniz.