1- Projelerde daima kazancın ön planda olması. İyi projelere bakınca görüyoruz ki; önce kalite sonra kazanç.
2- Desteklenmemesi, finansör sıkıntısı. Yeniliklere pek açık değiliz. Mesela yurt dışında bir proje hazırlamaya kalktığınızda insanların içinde bir umut varken, bizim ülkemizde deli saçması olarak görülmesi.
3- Planlanmamış "sonunu düşünen kahraman olamaz" misali projenin geliştirilmesi.
4- Orjinal fikir yerine taklit fikirler üretilmesi. Örneğin youtube'un yasaklanmasından faydalanan izlesene.com gibi. Youtube, google'a satıldıktan sonra neler oldu? Bazı videolarda altında transparan şeklinde adsense reklamı, youtube video arama sisteminin google destekli olması. Ama bir girin izlesene.com'a. Altı üstü reklam insan neden beklesin bir videoyu izlemek için 10 sn.? Zaten bağlantı hızı ortada.
5- Kıskançlık. Malesef ülkemizde kıskançlık diz boyu. Neden ben yapamıyorum, neden ben düşünemedim diye insan kendine kızacağına, orjinal fikirleri; ilkleri hep çekememezlikten dolayı küçümsemek, leke sürmek.
6- Düşünce eksikliği. Yine youtube'u örnek vereyim. Kim flv uzantısını biliyordu youtube'dan önce?
7- Geliştirilme sırasında bir süre sonra en ufak aksilikte projeyi rafa kaldırılması.
8- Devlet desteğinin sadece parası olana verilmesi. Bir devlet üniversitesinde yapılan bir proje, destek görmüyor ve yabancılara satılıyor bir hiç pahasına. Tıpki zararına özellieştirilen kurumlar gibi.
9- Vergi yükü. Orjinal projelere, genç beyinlere daima destek verilmesi gerekirken birde vergi bindiriyorlar. Ulan adam senin ülkenin gelişmesi için uğraşıyor sen vergi alıyorsun.
10- Üst kademedeki bakanların, yetkililerin kıt zekalı; bulunduğu mevki ile alakası olmayan, ufacık bir teknik bilgiye bile sahip olmamasından dolayı herşeye yabancı kalması. Düşünün yabancı bir ülkedesiniz ve başbakan seçiliyorsunuz; ne siz milleti anlarsınız ne millet sizi.
11- Bir fikri paylaşmaya çekiniyoruz, neden? Hırsız çok. Kafa benim kafam, ben düşündüm, ilk yapmak benim hakkım. Fikrinizi resmileştirmek istiyorsunuz, paranız mı yok OLAY BİTTİ! Bir kuruma giderseniz dersiniz benim şöyle bir fikrim var, anlatırsınız, dinlerler, siz telefonunuzu verin biz size geri dönüş yaparız. Bir ay sonra geri dönüş yaparlar, reklamlarda sizin kendi projenizin reklamını yaparken hem de sizi artık tanımıyorlardır.
12- Samimiyetsizlik. İnsan bir yerin kaynağından faydalanıyor, kendi yapmış gibi millete sunuyor. Bunu zamanında google'da yaptı translate uygulamasında aynı şekilde ara.com.tr de yaptı, halen yapıyor. Saygı yok, samimiyet yok.
13- Dahası gelir hocam.

Bizim milletimiz ne zaman bazı şeylerin farkına varır, o zaman bu ülkede zeki projeler üretilir. En azından milletin birbirini yolması geçtiğinde.