EnesE adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Günümüzde yabancı dilde yayın yapan Joomla sitelerinde bu konu çok tartışılıyor. Yani;
Joomla çok basit ve sade bir çekirdek yapısına mı sahip olmalı ve performansa önem verilmeli,
Veya oldukça fonksiyonel, her türlü ihitayaca karşılık verebilen işlevsel bir sistem mi olmalı...

Bu konuda bence işin içerisine kişisel görüşler giriyor. Yani her iki görüşü de destekleyenlerin geçerli nedenleri var, benim belirtmek istediğim şey bu noktada değil.
Sadece bu noktada ben WordPress ile Joomla'nın karşılaştırılmasının doğru olmadığı kanısındayım. Yani her iki sistemin de daha iyi ve daha kötü yanları var karşılaştırıldığında. Ama WordPress ve Joomla çok farklı konseptteki sistemler.

WordPress'in yaptığı birçok işi Joomla yapamazken, Joomla'nın sahip olduğu birçok özelliğe de WP sahip değil. Zaten benzer olması da gerekmiyor açıkçası.
Fakat ortada bir gerçek var ki, Joomla çekirdek yapısının performanısını daha iyi noktalara getirip hantallıktan kurtarması her zaman talep edilmiş bir şey.
Enes hocam tesbitlerinize katiliyorum kesinlikle, amacimda karsilastirma veya yaristirma degil kesinlikle. Her site kurulumunda gelen onlarca eklenti ve bunlarin sisteme yükledigi yükü görmek gerekir. Cekirdek yapisi cok daha sade olsa, eklenti cöplügü olmaktan kurtulabilir bence. iyi calismalar

Akar adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bir bşka sistem için belki dediğiniz doğru olabilir. Bu özellikler zaten 1.5 serisinde altyapısı hazır olan özelliklerdi. İçerik zaten dil olarak etiketlenebiliyordu. Bence söylediklerinizi somut örneklerle ifade ederseniz kendi savınız için hayırlı olur penalty. 1.0 ile 1.6 arasında eklenen ve çıkarılan çekirdek eklentileri listeleyebiliriz mesela.

Özellikler ile eklentileri birbirine karıştırmamak lazım. Bir eklenti bir çok özelliği berabwerinde getiriyor. Tüm eklentilerin tek bir kütüphane dizinini kullanması gibi.

Burada Joomla-WP tartışması yapmayacağım. Maksat o değil. Sizin de maksadınızın o olmadığını biliyorum. Siz bir şekilde dolmuş dolmuş, benim yazdığım bir şeyin son damlayı oluşturmasıyla taşmışsınız. Öyle gördüm, öyle ifade ettiğinizi algıladım.

1.5.0 paketi ile 1.5.21 paketi arasında 1,5 mb'a yakın fark var. Bu fark yeni bir özellikten kaynaklanmıyor; nitekim aynı seri içinde özellik farkı olmuyor. 1.6 serisinde ise yine zip türünde fark yarım mb civarında. WP 2 serisi sürümler ile 3 serisi sürümler arasında da 2 mb fark var ve 2 serisinin 1 mb civarında olduğunu düşünürsek aradaki fark %200. Ama bu benim için önemli değil. WP'nin Packt Publishing ödüllerinde bu sene Joomla ve Drupal ile birlikte kürsüye çıkmasına sebep olan 3 serisi sürümleri.

Bununla birlikte, zaten proje ihtiyacınızın ne olduğunu biliyorsanız dilediğini eklentileri kaldırmak için yönetim merkezindeki eklenti kaldırma alanını kullanmanız da yeterli. Siz zaten bunu biliyorsunuz.

Ben sürüm ağırlıklarını o kadar önemsemiyorum. Önemseyeceğim boyutta bir etmen haline gelmediler henüz. Özellik olarak da belki web bağlantıları yerine site haritası olsa daha çok kişinin işini görebilir güncel gereksinimler açısından. Aslında hiç biri olmayıp sonradan da eklenebilir. Eklentilerin tamamının sonradan eklenmesi yerine asgari müştereklerin çekirdekte gelmesinin, binlerce şekilde ortaya çıkan sunucu yapılandırmaları sebebiyle yükleme ve kurulum hataları açısından kullanıcı için daha iyi olduğunu düşünüyorum.
Akar hocam kurulum dosyalarindan baslarsak boyut olayini gayet net gördügümüz boyut olarak bahsi gecen ve sadece örneklemek acisindan yazdigim wp sisteminden 2 kati daha yüksek bir boyuta sahip olmasi..
kurulum ile birlikte gelen onlarca modül, bilesen, bot sistemi arama motorlarinda gerilere düsürüyor. Temanin adam ettigi scriptlere karsilik Joomla sitelerinin cogunu ilk görüste anlamamak neredeyse imkansiz. 1.5.x serisi ile eklenen Yorum sistemini düsündügümüzde ve Joomla icerik yapisina alternatif olarak cikan k2 eklentilerini düsündügümüzde birseylerin yanlis yönde ilerledigini görebiliriz. Joomla bana göre cok icerik girilmeyecek köy siteleri, sanatci tanitim siteleri vs siteler icin ideal bir script fakat genel olarak piyasaya hitap eden ciddi calismalarda performasina güvenilecek bir script degil. 40 bin civarinda haberin botla girildigi bir joomla tabanli haber sitesinin yönetim panelinin dondugunu, islem yapilamaz hale geldigini gördügüm icin ve arastirmalarim sonucu bu durumun joomla scriptinin kod yapisiyla oldugunu gördügümden beri eklenti cokluguna tepkiliyim.
Dediginiz gibi silinebilirlik olayini biliyorum fakat düsüncem insanlari kolaya alistiran, arastirma yapmadan koparan bir sistem oldugu icin benim düsüncem Joomla kullanicilari genel olarak hep yerlerinde sayan bir kitle olmaktan ileri gidemiyor. Baska scriptler acisindan durumun böyle olmadigini yapilan temalar, tüm hazir sistem satislari göstermektedir.
Size her sifir kurulumdan sonra yaptigim ilk ve ikinci islemi yazayim. ilk olarak admin modüllerinden panelde cikan "hosgeldin" isimli yaziyi kapatirim daha sonra sitenizi ziyaret eder bana göre cok ama cok önemli bir editlemeyi yaparim. Link: http://www.aytugakar.info/joomla-kod...ilde-acin.html
Joomla gelistiricileri eklenti servisi yapana dek bu tip iyilestirmeler yaparak optimizasyona önem verseler cok daha iyi index alan ve insanlari arastirmaya yönelten bir sistemi insanliga kazandirmis olurlar diye düsünüyorum.
Enes arkadasin konusundan koparmak istemiyorum, selam saygilar, tesekkürler