O zaman hiçbir yere üye olmayacaksınız. Zira sahibinden.com neden 10 milyon USD'ye satıldı? ya da gittigidiyor.com'un %40 ı neden 25 milyon USD etti? Ya da Carrefour'dan alışveriş yaparken kredi kartınız neden sadece pos makinesinden geçmez de daha sonra bir de kasadan geçer? bunları düşündünüz mü hiç? Amerikalı 25.000.000 USD'yi sizce gg'nin PR-8 olan domaini için mi ödedi? Siz bir siteye üye olurken bu bilgilerinizi paylaşıyorsanız eğer, bu bilgilerin ortalıkta dolaşmasını da göze alıyorsunuz demektir. Eğer sitede girdiğiniz bu bilgiler 3.şahıslarla paylaşılmaz ibaresi varsa (ki %99 unda bu ibare bulunmaz) o zaman haklısınız demektir. Bunlar gayet mantıklı bir şekilde düşünülmüş, ve son noktasında ticari amaçlı kayıt altına alınan ve üstelikte sizin kendi isteiğiniz ile verdiğiniz bilgilerdir. Benim esasında telefon numarasına filan ihtiyacım yok. Bunu istememdeki tek sebep verilen e-posta adreslerinin gerçekten o sitenin müşterisine mi ait olduğu yoksa 10 TL'ye satılan 1 milyon e-posta adresi CD'sinden derlenip derlenmediğini anlayabilmektir. Yani kazıklanma korkusudur kısacası. weblebi.com, estore.com.tr, baskuda.com, hemalhemsat.com isimli kapanan web sitelerinin tamamının kayıtları başka sanal mağazalara aynen bu şekilde, üstelikte fatura dahi kesmek suretiyle ilgili firmalar tarafından satılmıştır. Bu işlem Dünya'da da aynı bu şekilde devam etmektedir ve legaldir. Etik midir? kişiye göre değişir. Ben bir siteye bu bilgilerimi verirken reklam maillerinin geleceğini tahmin ederek ve bilerek veririm. Geldiğinde de şikayet etmem. Eğer şikayet etme postansiyeline de sahipsem alışverişlerimi internetten değil, gider mağazadan (üstelik kredi kartı dahi kullanmadan nakit olarak) yaparım. Son olarak tekrar ediyorum. Kişilerin ufak bir rahatsığı dahi olduğu anda zaten direkt mail listesinden çıkartıyorum.