Ben framework'lerin her geçen gün güçlendiğini ve php sektörünün framework'e doğru gittiğini düşünüyorum. Biz yazılımcıların da gelişmeleri yakından takip edip, yeniliklere açık olması gerekiyor.
PHP 5'in ilk çıktığı zamanları hatırlayalım. Nesne tabanlı kod yazımının gelmesi ile birlikte birçok php developer nesnel kodlamaya adaptasyonda sorun yaşadı. Hala da "OOP ne ki?" "Ben aynı işi fonksiyonlar ile yapıyorum zaten" diyen birçok kişi var. Yakında php6 çıkacak ve php5'in getirdiği yenilikleri kullan(a)mamış ve sadece karalamak ile geçiştirmeye çalışan bir çok yazılımcı arkadaş var.
OOP'a ve Framework'e karşı olan herkes üstüne alınmasın lütfen ama benim gözlemim html tabanından gelen bir kısım php developer'ın nesneye dayalı programlamayı kavramakta ciddi sıkıntılar yaşadığını ve zorlandığını bunun sonucunda da "Çamur at izi kalsın" yöntemini kullandığını görüyorum. Daha önce programlama ile uğraşmış, yazılım temelinden gelen kişiler, php5'in sunduğu class, interface, namespace vb. şeylere çok kolay bir şekilde adapte oldular.
Velhasılkelam framework, mvc, OOP, design pattern vb. yazılımcıların ihtiyaçları üzerine ortaya çıkmış ve bu işin üstadları tarafından ortaya konmuş çözümlerdir. İhtiyaç olmasaydı ve gerçekten yararlı olmasaydı geniş kitleler tarafından kullanılmazdı.
O yüzden "OOP gereksiz." , "Framework gereksiz" gibi genellemeler yerine her zaman "Proje nedir? İhtiyaçların nedir?" sorusuna göre çözüm üretmek en mantıklı yol olacaktır.
Frameworkun sunduğu çözümleri kullanmadan değişik fonksiyonlara müracat ederek problemi gideriyorum.
Daha fazla bilgiye sahip oluyorsunuz. Bu şekilde düşündüm yanılıyormuyum