bu konuyu açmamın nedeni soru soran arkadaşların sorularına cevap alabilmelerini kolaylaştırmaktır. bu dediklerime dikkat ederseniz sorularınıza daha çabuk cevap alabileceğinizi düşünüyorum. tabii uymazsanız da cevap alabilirsiniz. ama o, tamamen kişinin o anki ruh hali ile ilgilidir. misal iyilik yapma isteği kabarmıştır, üşenmez cevaplar. bunu çok bilmişlik olarak anlamayın lütfen. ne zamandır aklımda olan birşeydi ama şimdiye kadar hep boşveriyordum. sonuç olarakta php bölümünde cevap alma süreleri istenilen düzeyin uzağında diye düşünüyorum.
bunun 2 tarafı var. sorununa cevap arayanlar ve sorunlara çözüm üretenler. tabii burada kesin bir ayrımdan söz etmek mümkün değil. bir kişi çok komplike bir soruna cevap verip ertesi gün başka bir konuda soru sorabilir. sonuçta herkes herşeyi bilecek diye bir kural yok. ama burada soru soranın dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar mevcut. çünkü konuyu okuyan kişi için o pencereyi kapatmak çok kolay bir iş. insanlar bundan vazgeçip sizin sorununuza çözüm bulacaklarken bir de başka şeylerle uğraştırmayın.
madde madde gidelim;
-sorununuzu tam ve doğru olarak ifade edin: öncelikle dilimizi doğru kullanın. burada kastettiğim ingilizce terimlerin kullanılması değil. ifade etmede sorun yaşamanız. misal regex ten bahsederken pattern yerine desen kelimesini kullanmak bana pek anlamlı gelmiyor. çünkü bu kelime dilimize yerleşmemiş ve kullanımı garip oluyor. benim kastettiğim olay cümlenin düşük, harflerin büyük-küçük veya anlaşılmaz şekilde yazılması.
birkaç örnek vereyim;
https://www.r10.net/php/741615-php-up...-kontrolu.html
noktalama işaretleri hak getire.
https://www.r10.net/php/741408-php-ce...le-ilgili.html
anlamak için uğraşmam gerek. pencereyi kaparım gider.
bu arkadaşlar alınmasın ilk sayfada onlar vardı o yüzden onları örnek verdim yoksa çok var bunlar gibi.
burada dikkat etmeniz gereken insanların sorununuzu anlamaya çalışırken başka şeylerle boğuşmaması. soruyu okurken okunmasını güçleştiren renk/font/karakter büyüklükleri kullanmayın. cümleniz herkesin anlayabileceği düzeyde olsun. oturup acaba ne demek istemiş diye düşünmeyelim. sonuçta herkesin kafa yapısı bir değil. bir insana son derece anlaşılır gelen bir yazı, çoğunluk için anlamsız kelimeler bütünü olarak görünebilir. siz geneli hedefleyin.
-gerekli yerlerde kodlarınızı açıklayın: muhtemelen sorunuzu sormadan önce saatlerce o proje üzerinde çalıştınız. artık satır satır, değişken değişken, fonksiyon fonksiyon neyin ne olduğunu biliyorsunuz. ama bizim için öyle birşey söz konusu değil. misal
şurada arkadaşımız önceki kodları vermiş olsaydı sorunu daha çabuk çözülürdü. bu yüzden sizde sorunuzu sorarken verdiğiniz kodlarda neyin ne yaptığını yazın. misal verdiğiniz kodlarda bir adet fonksiyon kullanılmış olsun. ama o fonksiyonun ne iş yaptığı o kodlardan anlaşılmıyor. bu durumda önce size o fonksiyonun ne iş yaptığını soracağım. sonra siz cevap vereceksiniz. sonra ben onu da hesaba katarak size bir cevap vereceğim. kimse kusura bakmasın normal bir zamanda kimse için o kadar uğraşamam ( ruh halime de bağlı

). kodlara bakar, bu fonksiyon ne işe yarıyor diye bakarım. göremeyince de sayfayı kapatırım.
-ama önce kodları yazın: birçok kişi direk sorusunu soruyor. şöyle bir hata alıyorum acaba neden? ne bileyim neden! kodlar vahiyle gelmediğine göre onları görmeden birşey dememiz çok zor. ancak aklımıza gelen şeyleri söyleyebiliriz. onlar da nedir: noktalı virgülü unutmuşsundur, tırnakları kapattığına emin ol, short tags varsa uzun haliyle değiştir... ama bunların birçoğu yaraya merhem olmazlar. çünkü kodları bilmiyoruz. bazı durumlarda cevaplayanlar hatırlatırlar kodları koy diye ama birçok durumda pencereyi kapatırlar. sonra siz de konuya mesaj atarsınız "yok mu cevap veren" diye. soruyu sorma şeklinizde bir problem olduğu aklınıza dahi gelmez.
-üsluba dikkat!: pek sık olmasa da arada sırada karşılaşılan bir problem. burada kimse ücretli olarak çalışmıyor. dolayısıyla sizin sorularınıza cevap vermek gibi bir sorumluluğumuz yok. tamam el pençe divan durun demiyorum ama karşınızdakini de küçük görmek veya bilgisiyle dalga geçmek size çok şey kaybettirir. misal bir soru sorulmuş olsun. altında da bir arkadaş kendince cevap bulmaya çalışmış olsun. sonra çözüm olmayınca sizin "yok yapamadın", "sen yapamıyacan galiba","başka cevap verecek yok mu" tarzında yazdığınızı görürsem o konuya cevap
yazmamam için birçok nedenim vardır artık.
tam tersi durumda hoş değil. sürekli yalvarma ifadeleri kullanılan konular daha çabuk çözülüyor diye bir mit yok. "nooluuurr","lüüüttfeenn" tarzı ifadeler aşırıya kaçarsa antipati oluşturur. dik durun ama dikleşmeyin (başbakanın sloganını çaldık).
-önce siz çaba gösterin: birçok konuda görüyorum "arkadaşlar elimde bir script var. buna şunu nasıl yaparım.". sanki kendisi konu üzerinde çalışmışta bir yerde takılmış gibi bir durum yok. adam direk sizden yapmanızı istiyor. oldu başka isteğin!? eğer konu hakkında hiçbirşey bilmiyorsanız ya
ücretli script istek kısmına yada
işverenler kısmına gidin. eğer bu işe ayıracak paranız yoksa bu durumu belirtin. iyilik yapmak isteyen varsa yapar. ama en güzeli nette araştırıp kendinizin öğrenmesi. tabii takıldığınız yerde forum yine burada. ama yeter ki sizde bir çalışma parıltısı görelim.
-80. kez söylüyoruz ARAMA YAPIN: emin olun sizin başınıza gelen sorun %90 ihtimalle başkasının da başına gelmiştir. tek yapmanız gereken google da aramak. ama forumda konu açmak daha kolay tabi. kim google a gidip arayacak, sonra sonuçlar arasından kendi sorununa çözüm bulacak. forumda kendi emrinde çalışan yazılımcılar var. onlar araştırsın çözsün direk cevabı versin bana diyorsunuz. eğer arama yaptınızsa bunu konunuzda belirtmeniz iyi olur. daha önceden neleri denediğinizi de söylerseniz ona göre bir cevap alırsınız. herkes birbirini tanımıyor. o yüzden sorulan soruyu giriş düzeyinde bir kullanıcı mı yoksa daha deneyimli bir kullanıcımı yazdı bilemeyiz. daha sonrasında temel şeyleri yazınca da "ben onları düşünemeyecek miyim" şeklinde başlayan atışmalar oluyor. o yüzden en baştan kendi bilgi düzeyinizi de sezdirirseniz iyi olur.
şimdilik aklıma gelenler bunlar. ama diğer arkadaşlarda aklına gelenleri yazarlarsa iyi bir kaynak olur kanaatindeyim.
not: şimdi diyebilirsiniz ki bu kadar yazıyonda sen uyguluyonmu. cevabım: bilinçili olarak uygulamamazlık yapmıyorum, elimden geldiğince dikkat ediyorum. ama tam anlamıyla uyduğum söylenemez.
not 2: bu konuya mümkünse teşekkür mahiyetinde mesajlar yerine konu ile ilgili fikir/düşünce/eklemelerinizi yazın. sonra aradan taramak/okumak zor olur.