protos78 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam,

Bugun zorunlu askerlik olmayan ulkeleri dunya haritasinda yesile boyayin. Kisi basi yillik geliri 20K ve ustu ulkeleri yesile boyayin. Iki haritayi birbirinin ustune koyun. Iki harita 95% birbirine benzer.

Is lafa gelince herkes Ataturkcu, is yapmaya gelince oryantal zihniyet ortaya cikiyor. Bu lafim darbetime degil, Turkiyenin geneline. Dunya uzerindeki butun insanlar ayni. Eger gelismis bir ulkede zorunlu askerlik yoksa, ve bizde gelismek istiyorsak, onlar ne yaptiysa aynisini yapmak lazim. Ataturk'un zamaninda yaptigida ayni sey zaten. Elin fransizi, almani, ingilizinde ne kanun varsa, memlekete getirmis. Getirmezse, su anda pakistan, urdun seviyesinde olurduk.

Ben isterseniz cok acikca soyleyeyim. 700Klik asker ulkede guvenlik sorunu yaratiyor. Su anda Turkiyede calisan insan sayisi 18-22 milyon arasinda. 700K cok kaba bir hesapla calisan nufusun 3-4%'lik oranini olusturuyor. Bu 3-4%lik oran ekonomiye girerse, carpan etkisi ile yillik buyumeye en az 2 puan etki eder. Issizlik duser. Cunku askerdeki insanlarin bir kismi egitimli. Adam disarida binlerce dolar para kazanacakken, usten ayda 200-300 dolar masraf yaratiyor. Bu kadar cok kisinin askerlik yapmasi ekonomiyi zayiflattigi icin guvenlik sorununu cozmuyor, aksine artiriyor. Kisi basi milli geliri 30K olan bir ulkeye kimse saldiramaz. Dunyadaki diger ulkeler buna izin vermez.

Dunya uzerinde savaslarin oldugu yerlere bakin. Hepsi fakir yerler. Zengin ulkeye zaten kimse saldiramaz. Allah askina askerde Ispartda gece 2-4 arasinda ayaz altinda nobet tutan bir asker nasil guvenlik sorununu cozuyor? Bekledigi yerde zaten olsa olsa 2000 tane G-3 var, baska bisey yok. Onlarida bedava versen belki alirlar, parayla kimse satin almaz. 40 yillik silah, bi naneye yaramaz. Belki afrikada ayaklanma cikaranlara yarar, gelismis hicbir ulkenin zaten isine yaramaz.

Bu asker kimi, niye bekliyor? Teroristin oldugu yerde gorev yapan askeri anlarim, ama memleketin askerlerinin cok ama cok buyuk kismi bosuna nobet tutuyor. Kim askeriyeye girip hirsizlik yapmaya tesebbus eder, Konya dusman isgalindemide askerler Konyada nobet tutuyor? Su andaki askerlik sistemi tamamen kaynak israfi. Bosunada sen su kadar yaptin, ben bu kadar yapacagim kavgasi yapmayin. Birlesin, orgutlenin, siyasilerin uzerinde baski kurun, bosuna askere gitmeyin. Bu askerlik dalgasini zaten 1910'larda memlekete gelen Almanlar baslatti. Ondan once zorunlu askerlik alan yoktu. Su andada zorunlu askerlik olmasi icin hicbir sebep yok.

Herseyi gectim, turk ordusunda 80K garson var yahu. Orduyu gectim, tum Turkiyede 80K garsona ihtiyac yoktur... Adam kebap tasiyarak vatan hizmeti yapiyor, olurmu allahaskina.... Oteki garibani sinirda komutansiz karakola birakiyorlar... Ayip ya...
Bu kadar güzel açıklanamazdı. Yorumsuz ...

Alıntı
Ataturk'un zamaninda yaptigida ayni sey zaten. Elin fransizi, almani, ingilizinde ne kanun varsa, memlekete getirmis. Getirmezse, su anda pakistan, urdun seviyesinde olurduk.
Buna katılmıyorum.