Referandumu artık geride bıraktık ve beni şahsen en çok sıkan konu evet veren kişi ve illerin cahillikle, görmemişlikle suçlanmasıydı. Bu vatandaşlara göre sahil kesmimizdeki iller elit,aydın, okumuş, kültürlü, diğer
tüm illerdekiler geri kalmıştı.
R10'da da gördüm, millete koyun diyenler, aziz nesin haklıymış diyenler...
Ben de acaba bu söylemler ne kadar gerçeği yansıtıyor, eğitim düzeyi hangi ilde ne kadar diye araştırmak istedim. Bu eğitim düzeyini nasıl hesapladığımı anlatayım ilk önce. Çok basit, bir ildeki lise ya da daha üzerini bitirmiş insan sayısını, şehrin toplam nüfusuna böldüm. Lise ya da daha üst mezunları eğitilmiş nüfus olarak almamda bir itiraz olmaz sanırım. Bu rakamları nerden mi aldım?
Bu bağlantı tüm vatandaşlarımıza açık. Siz de girip, eğitim durumu>il>bitirilen eğitim düzeyi>tüm iller>toplam>15+ adımlarını kullanarak rakamları görebilirsiniz. Herşey şeffaf yani.
Aşağıya, “kültürlü” denilen ve referandumda nüfusunun %50den fazlasının hayır oyu verdiği illerimizi, yanında nüfus/eğitim oranıyla birlikte yazıyorum.
İzmir: %33
Tekirdağ: %32
Antalya: %30
Kırklareli: %29
Adana: %28.5
Edirne: %28
Mersin: %28
Çanakkale: %25
Aydın: %25
Muğla: %25
Denizli: %25
Uşak: %24
Balıkesir: %23
Hatay: %23
Manisa: %22
Bu 15 il için tabloyu incelediyseniz, arada birkaç şey söylemek istiyorum. Başlıktaki iddaaya sahip vatandaşlar ne diyor, “Türkiye’nin %60′ı salaktır.” Yani bu hayır veren iller dışındaki
tüm illeri cahil olarak nitelendiriyorlar. Kıyıanadolu devleti kuralım diyorlar mesela. Kalan
tüm illere böyle yakıştırmalarda bulunduklarına göre, ben o
tüm içinden herhangi 15 ili ele alıp eğitim durumlarına bakarsam, bu tezlerini yanlışlamak için yeterli veriyi elde edebiliriz sanırım. Buyrun, referandumda nüfusunun %50sinden fazlasının evet dediği 15 il ve eğitim düzeyleri;
Ankara: %43
İstanbul: %32
Trabzon: %32
Isparta: %32
Yalova: %32
Kocaeli: %32
Kayseri: %28
Bursa: %29
Malatya: %29
Elazığ: %28
Zonguldak: %27
Sakarya: %26
Nevşehir: %25
Düzce: %24
Sinop: %22
Gördüğünüz gibi evet/hayır demenin ne eğitimle alakası varmış, ne coğrafi konumla. Evet sonucu çıkaran iller de gayet yüksek eğitim düzeyine sahip olabiliyormuş. “Evet diyenler salaktır, omega-3′ün faydaları işte, beyni çalışan iller belli oluyor” gibi söylemlerin hiçbir somut dayanağı yokmuş ve bir o kadar da yakışıksızmış.
Bu vesileyle sonuçların
tüm Türkiye’ye hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
Not: Kendi yazımdır.