Framework mevzusu çok kafa karıştırıcı. Çünkü öyle sanılıyor ki framework kullanınca işle çok süper olacak acayip kısalacak. Bu yanlış bir kanı. Framework işleri kısaltmaz. Sadece ekip içine yayılmasını kolaylaştırır. Template motoru kullanan biri yine FWler gibi işi iki kişilik ekibe yayabilir. Şimdi framework özel komutlarla süper işleri kısaltıyor da diyenler çıkar. Ama bu mevzunun bir class ve function lib kullanımı dışında bir farkı yoktur.
Framework asıl sunduğu şey ekip çalışmasını sağlayan mizansen sunmasıdır. Tıpkı şu asp php'den, php asp'den nasıl iyi diyemezsek, en azından bu kadar sert çizgilerle söyleyemesekte şu fw bundan iyi diyemeyiz. hangi işe hangi adamlar ne sürede hangi dille hangi framework sorusunu sormamız lazım. Örneğin en iyi mizansen bence PHP frameworklerde değil, ruby on rails de. Ama en iyi ekip işi yapılacak ve üst düzey etkileşim sağlayacak django yani python dilinde.
Sonuç olarak ben PHP için framework kullanmıyorum. Çünkü zaten eğer iyi bir programcı olmaya çalışıyorsanız ( coder demiyorum ) kendi altyapınız her yaptığınız işte oluşuyor. Şu anda template, ajax, session, kurulum, mvc vs. sorunlarını çözdüğüm ve her gıdımını bildiğim bir yapı zaten elimde var. O yüzden yeni bir oop yapıyı öğrenmeye ihtiyacım bile yok.
Tabi bu sektör için böyle değil. Ciddi anlamda proje yöneticileri artık fw kullanabilen adamların peşinde. çünkü bu şekilde iş devamlılığı farklı kişiler arasında artacak diye düşünülüyor. Bu tartışmalıda olsa sektör açısından gerekli olduğuda doğru diyebilirim. tavsiyem en basit fw yi öğrenin ve kullanındır.