Geliştiriciler için PHP Framework ‘ ler gün geçtikçe büyük önem kazanmaktadır.Framework Türkçe karşılığı Çatı demektir genel olarak tabir edilen ise Kütüphane dir .FW lerin kullanım amacı ise Zamandan tasarruf İş gücünden tasarruf ve ekip çalışmasına uygun sabit bir kod yapısıdır.Bunların içinde Zaman Kavramı çok önemlidir.

Frameworkler hakkında uzun uzun açıklama yapmak istemiyorum , zaten bunların açıklamaları internette hayli fazladır. Kısaca teknik bilgi vermek gerekirse ;
Mantık olarak MVC (Model View Controller) Yapısını benimsemişlerdir. Aşağıdaki grafiği incelediğinizde nasıl çalıştığını anlayabileceksiniz.

Peki Framework kullanmalı-mıyım ?

Tabi ki kişiden kişiye değişir bu soru PHP de belirli bir seviyeye gelip zaten yapabildiğiniz bir şeyi / yaptığınız tekrar tekrar yapmak hem zamandan hem iş gücünden alıkoyar yazılımcıları. Onun için Kullanabilecek Düzeyde olamak en önemli faktörlerdendir.

Kimler Framework Kullanmalıdır ?

PHP OO model yazım kurallarını temel düzeyde öğrenmiş/yazabilen herkes kullanabilir.

Hangisini Seçmeliyim ?

Bu çok tartışmaya açık bir konudur. Kısaca size en uygun olanı kaynağı çok olanıdır. Belirli bir aşamadan sonra kendi seçiminizi yapabileceksiniz.
Kısaca Hangisi sorusuna cevap vermek gerekirse ;

CodeIgniter Şuan en popüler olan FW,Ticari bir şirket tarafından desteklenmektedirler. Başlangıç için kaynak oldukça fazladır.Türkçe olarak İbrahim Hızlıoğlu‘nun hazırlamış olduğu eğitim seti mevcuttur,başlangıç olarak Codeigniter gayet iyidir , Framework olarak iyimidir orası tartışmaya açık kavramdır.

CakePHP Uzun zaman kullandığım ama diğerlerine göre Hantal kalan bir FW dir.Kendine göre katı kuralları vardır,başlangıç olarak zorlanabilirsiniz.CakePHP ile ilgili çok sayıda kaynak vardır.

Zend Framework Aralarında belkide en ciddi olanıdır,Arkasında Zend gibi bir firma vardır.Kısa bir süre kullandım, çok büyük boyutu vardır ve diğer FW lere göre Çok Hantal bir yapıdadır. Başlangıç olarak seçtiğinizde zorlanabilirsiniz.Kaynak olarak çok sayıda örnekleri mevcuttur.

Kohana yukarıda saydığımız popüler FW lere göre belkide en hızlı olanıdır .Öğrenmek diğerlerine göre çok kolaydır, eski sürümleri 2.9 a kadar olan Codeigniter alt yapısı kullanmaktaydı Kohana 3 (Ko3) ile tamamen baştan yazılmış gerçekten kullanımı kolay sıkıcı bir yapısı yoktur.Türkçe kaynak kullanan pek olmadığı için azdır.

Kullanım olarak Framework çalışma mantığını kavrayıp seçiminizi yapmanız.

Not : Yukarıdaki FW lerin nedeyse hepsini kullandım kişisel tavsiyem Kohana dır . Sebebi ise kullanımı kolay katı kuralları olmayan en esnek bir FW dir Ko3 mutlaka deneyiniz.

Kohana ile ilgili temel dersleri boş bir vaktimde yayınlamayı düşünüyorum.

Çalışmalarınızda başarılar.

Oğuz KOÇ

Kaynak : http://www.oguzkoc.com.tr/php-frameworklere-genel-bakis