Meğer forumun yarısı kanas kullanmışta benim haberim yokmuş, halbu'ki o kadar söyledim çoluk çocuğun eline silah vermeyin diye. Kanas'ı TÜRKİYE'de ilk kullananlardan birisi benim, o zaman ordu envanterinde bu silah yoktu ve sadece büyük çatışmalarda nadiren ele geçiyordu. Aslında bu silahı TÜRKİYE'ye tanıtan 1993 yılında bir tuğgeneralin 800 metreden kanas ile vurulmasıydı, bende o dönem Diyarbakır özel kuvvetler komutanlığında görevliydim. İşte o gün hem kabusum hemde merakım oldu kanas, biz operasyona çıkarken artık bir noktayı hiç unutmuyorduk "800 metreden kanas ile vurabiliyorlar" 1993 yılının sonunda nihayet bir kanas'ım oldu, ordu envanterine kayıtlı olmayan çatışmada ele geçirdiğim bu silahı tam 8 ay elimden hiç bırakmadım. Aslında beş para etmez bir silahtı, çünkü biz dağlarda geziyorduk oysa silah sabit bir nişancı için düşünülmüş. Benim boyum 1.90cm düşünün yani biraz daha uzun yapsalar benimle aynı boyda olacakmış, şarjör 10 tane mermi alır ve elbette keskin nişancı silahı olduğu için seri atış yok. Eğer sabit bir mevziniz varsa ve arkanız sağlamsa sıkıntı yok ama eğer o silahla araziye çıkarsanız sizi mantar tabancasıyla vururlar, üzerinde'ki dürbün gece görüşlü değil ama gece etkili bir dürbündür. Eğer çok iyi bir nefes kontrolünüz varsa ve eliniz'de titremiyorsa, iyide bir çatışma tecrübesine sahipseniz ve çelik gibi bir siniriniz varsa o zaman kanas ile ortalama 1000 metre mesafeden 2 metrelik bir hedefi vurabilirsiniz. 1700 metreden vurduğunu söyleyenlere diyecek sözüm yok, yalnız hedefi nasıl gördüler yanlarında teleskop'mu vardı anlayamadım. Kanas'ın dürbününün en etkin mesafesi 1200 metredir'ki buda hedef mesafe tayini için işe yarar, siz hedefi takip eder ve 800 metre civarına düşürür sonrada etkin atış yaparsınız. 1700'den atanlara diyecek söz bulamıyorum ama her halde binaya ateş ediyorlardı o mesafeden, hiç abartmıyorum 1700 metreden tank bile vuramazlar.

G3 konusuna gelince, hala G3 silahlara dürbün ve lazer pointer takılıyor. Bu malzeme hala envarterde vardır ve birliklere dağıtılmaktadır ama birlikler bunu depodan hiç çıkarmaya biliyor, G3 bazılarının küçümsediği gibi adi bir silah değildir. G3'ü her elime aldığımda 50 ile 100 metre arasında'ki mesafeler'de üç köşe teşkil yaparım, eğer iyi bir askerseniz 400 metreye kadar çok ama çok etkin bir silahtır. Herkes kalaşnikof'un suda bile çalıştığını söyleyip duruyor, evet doğru çalışıyor ama bu silahın değil merminin özelliği. Mermisi vernik ile kaplı olduğu için suda nemlenmiyor ama MKE yapımı mermiler çıplak o yüzden silah suda çalışmıyor.