Öncelikle hayat derslerden ibaret değil, bu yüzden sadece ders çalışmak için değil genel kültürünü ve okuma alışkanlığını geliştirmek için çeşitli kitaplar okumalısın. Bence ilk olarak hızlı okuma ve hızlı anlama teknikleri ile ilgili çalışmalısın. Bunun için bir kitap alıp yaklaşık 1 ay çalışmıştım. İlk başladığımda dakika da 180 kelime okurken 1 ay sonra dakikada 500 kelimeye kadar çıktım ve bu aynı zamanda okuduğumu anlayarak gerçekleşti. Bu hızlı okuma ve anlama hem ders çalışmanda hemde sınavlarda sana büyük kolaylık sağlar. Onun dışında motivasyon ile ilgilide bir kaynak mutlaka okumalısın. Düzenli ve planlı hareket edersen az enerji harcayarak çok başarılı olabilirsin. Dersi derste dinlemenin de faydası çok fazladır. Ben lise 1 de 2 dersin dışında diğer dersleri sadece derste dinleyerek ve sınavlardan sadece 1 gün önce çalışarak geçtim. O iki ders ise hocalardan kaynaklı girmek bile istemediğim derslerdi. Son sınıfa gelene kadar 9. sınıfta ki o 2 dersi sorumlu bıraktım. Son sene 15 tatilde sınavlara girerek dersleri verdim. O zaman farkettim ne kadar basit dersler olduğunu. Anlayacağın hocaların seni etkileyeceği bir gerçek ama sen benim gibi kaçmak yerine o dersin üzerine gider gerekli hazırlık ve çalışmanı yaparsan hocanın sana diyebilecek hiçbir sözü olmaz.