<X> Merhaba Zail bey, oncelikle hosgeldiniz. Roportaj teklifimizi kabul ettiginiz icin forum yonetimi adina tesekkurlerimi sunuyorum.
<ZaiL> merhaba ben tşk ederim ve arkadaşları beklettiğim için özür dilerim acil işim çıktı geciktim
<X> Sorularima baslamadan once suan buradaki arkadaslarima ve size hayirli ramazanlar diliyorum, umarim keyifli bir roportaj gerceklestiririz.
<ZaiL> sağolun Allah razı olsun sizin ve tüm islam aleminin ramazanı hayırlı olsun
<X> Oncelikle ZaiL kimdir? real hayatinda nelerle ugrasirir? Vaktini nasil gecirir?
<ZaiL> Adım Mehmet 30 yaşındayım Pütürgeliyim (Malatya)
<ZaiL> matematik öğretmeniydim ama 5 senedir internet ile ilgileniyorum
<X> Peki Internet ile tanismaniz nasil basladi, bizlere anlatirmisiniz?
<X> nasil oldu * diyelim, daha uygun olur
<ZaiL> 98 yılında abim ilk pc yi aldı benimde net ile tanışmam o dönemlerde başladı daha sonra 99 yılında internet cafe açtık nete asıl yoğunlaşmam ondan sonra başladı
<X> Peki Irc ile tanismaniz nasil oldu, ilk girdiginiz sunucuyu merak ediyordur kullanicilarimiz
<ZaiL> cafede insanlar mirc e girmek isterlerdi onlara yardımcı olurdum ama bana saçma gelirdi mirc ile bağlanıp chat yapmak
<ZaiL> daha sonra mirc e takılan arkadaşların ısrar etmesi sonucu superonlinede başladım o günden bugünlere geldik
<ZaiL> ilk olarak 98 yılında irc e girdim ama irc e ciddi anlamda yoğun olarak 99 yılında girmeye başladım
<X> Bircok arkadas sohbet.net'i ilk domaininiz saniyor, bu domainden once herhangi sunucu acip kapattiniz mi? Sizi ornek alan arkadaslar oldugu icin boyle bir soru sormak istedim.
<ZaiL> 99 yılında abim philips.org domainini almıştı. Abim ile philips firması mahkemelik oldu uzun bir süreç yaşandı sonrasında bizim bazı hatalarımız neticesinde mahkeme kararı ile domain philips firmasına verildi. Bu kararlar Rusyada ve bazı ülkelerde internet hukukunda örnek olarak ders kitaplarında yer almakta
<ZaiL> ilk süreç bununla başladı sonrasında bir kaç firma domaini aldık ama pek bir verim alamadık ilk ciddi ses getiren domainim sohbet.net oldu
<X> Peki konuyu zurna.net'e getireyim o halde
<X> kullanicilarimiz baski yapiyor biraz
<X> Sohbet ve muhabbet net gibi tr'nin en buyuk sunucularina sahipken zurna.net'i satin almak ile dogru bir karar verdiginize inaniyormusunuz? Yani gerek yoktu dediginiz oldumu?
<ZaiL> 2006 yılından sonra artık root adminlik yapmayı bırakmıştım mecbur kalmadıkça sitelerde görev almadım zaman zaman bu sektörden çekilmeyi düşündüm ama çekilemeyince IRC dünyasında en iyi olmak hedefi ile yola çıktık
<ZaiL> sohbet.net ten sonra muhabbet.net turkmirc.com turkmirc.net turkirc.com ircforum.com ircforum.net diyalog.net vs. aldık ama TR mirc kullanıcısı olarak en büyük ve tanınan yer zurna.net ti
<ZaiL> burayıda almamız gerektiğine inandım ve pazarlıklar sonucunda anlaştık ve aldım
<ZaiL> pişman değilim iyiki almışım
<X> Zurna.net'in artik kiralanmayacagini soylediniz, zurna.net icin yatirim planlariniz varmi?
<ZaiL> ya gelinen süreç itibari ile serveri kiralamanın zurna.net e zarar verdiğini düşünüyorum
<ZaiL> o yüzden şu an için kafamda kiraya vermek veya satmak gibi bir niyet yok
<ZaiL> ama benim için chat olarak en önem verdiğim yer chat.org
<X> Evet o konuya gelecegim bende simdi
<ZaiL> chat.org a yoğunlaşmam gerektiğini düşünüyorum bu yüzden artık yatırımlarımı chat.org a yapmayı düşünüyorum
<ZaiL> zurna.net i herşeyiyle düzene koymaya çalışacağım
<ZaiL> ondan sonrasında arkadaşlarımın kontrolüne bırakacağım ben sadece takipçi olacağım ve chat.org a yoğunlaşacağım
<X> Dediginiz gibi "Chat" kelimesi icinde dunyanin en iyi domainlerinden biri olan chat.org'u satin aldiniz, bu sunucu hakkindaki gelecege donuk planlariniz nelerdir? Turkiye'ninde bir dal.net'i olur mu? Forumlarda cokca tartisilan ve aslinda destekte gordugunuz bu konu hakkindaki yorumlariniz nelerdir?
<ZaiL> ben server işine ilk bulaştığımda hedefim hep dünya çapında bir sunucu açabilmekti
<ZaiL> bu yüzden chat.com chat.net veya chat.org dan birisini almam gerektiğini düşündüm
<ZaiL> ama dünya çapındaki domainler için istenen rakamlar telaffuzu kolay olmayan rakamlardı
<ZaiL> sohbet.net muhabbet.net zurna.net vs. hep hedefe ulaşmada bir basamak olarak gördüm
<ZaiL> chat.com CNET firmasına ait ve istenilen rakam 5 milyon $ üzeri bir rakam olacağını düşünüyorum
<ZaiL> chat.net domaini için uzun pazarlıklar yaptık son olarak peşin 700 bin $ a düştüler
<ZaiL> chat.org için 220 bin $ a anlaştık ve chat.org u almak nasip oldu
<ZaiL> ve chat kelimesinde ingilizce aramaya 5. sayfadan giriş yaptık
<ZaiL> bu konuda yeteri kadar tecrübem olduğuna inanıyorum
<ZaiL> ama bazı eksiklerin gidirilmesi gerekiyor eksiklerin çoğunu giderdik bundan sonra zurna.net yönetimsel olarak iyice oturmasını bekliyorum
<ZaiL> akabinde tüm mesaimi chat.org a vereceğim
<ZaiL> şuan dünyanın en büyük IRC sunucusu irc.quakenet.org
<ZaiL> 80 bin user civarında bir potansiyele sahip
<ZaiL> hedefimiz oradan daha büyük olmak
<ZaiL> bakalım biz elimizden geleni yapacağız olur mu olmaz mı nasip
<ZaiL> hakkımızda hayırlısı neyse Rabbim onu nasip etsimn
<X> Amin.
<X> Turkiyenin en iyi domainleri elinizde ve tum turk chat aleminin gipta ile baktigi birisiniz, sizi ornek alan arkadaslarimiza soylemek istediginiz birseyler varmi? Malumunuz artik sunucu acmak cok kolaylasti ve herkes yeni bir zail yeni bir sohbet.net zurna.net olma, yaratma pesinde..
<ZaiL> önceden bazı şeyleri yapmak daha kolaydı çünkü bu işler ile çok fazla ilgilenen kimse yoktu ama artık bu işler ile ciddi olarak ilgilenen çok kişi var
<ZaiL> ve şuna inanıyorum ben
<ZaiL> marka olmak için çok sağlam bir domain alınması gerektiğini düşünüyorum
<ZaiL> ve bunlarda ciddi sermaye gerektiren şeyler
<ZaiL> büyük başarılar ufak sermaye ile olmayacağını düşünüyorum
<ZaiL> he sadece yalnız başına sermaye ile alakalı değil tecrübe ve iyi bir kadroda şart tabiki
<ZaiL> ama 10 milyona bir domain kaydetmek 10 milyona shell host almakla ciddi başarı elde edilemez
<ZaiL> ciddi yatırım yapıyorlarsa bence düşünsünler ama 20-30 milyon ile bu işlere girmek boşa zaman kaybetmekten başka bir işe yaramaz
<X> Bu konu hakkindaki yorumlariniza tamamen katiliyorum
<X> Tekrar zurna.nete donecek olursak, kiralanmalardan sonra sizin basa gecmeniz kullanicilarimizi cok sevindirdi, onlara soylemek istediginiz birseyler varmidir? Isleyisi ve yonetim sistemini merak edenler var en azindan meraklarini giderelim
<ZaiL> eskiden beni tanıyanlar bilir benimle aynı yönetim içinde bulunanları kastediyorum
<ZaiL> serverde yöneticiler serverin huzuru ve güvenliği için sunucuda bulunurlar
<ZaiL> 1- Yöneticiler adil olmalılar
<ZaiL> 2- Yöneticiler serverde kullanıcıların rahat etmeleri için bulunmalılar
<ZaiL> 3- Hiçbir yönetici kişisel problemi için yetki kullanamaz
<ZaiL> bu 3 madde herşeyi açıklıyor bence
<ZaiL> yöneticilerde en nefret ettiğim şey
<ZaiL> reelde bir baltaya sap olamamış insanların nette yetki alarak kendileri adam sınıfında görmeleri ve yetkilerinin kendisini ayrıcalıklı kıldıklarına inanmalarıdır
<ZaiL> şuna emin olsun herkes benim başında olduğum bir yönetimde hatası olmayan hiç kimse ceza alamaz ve
<ZaiL> hiçbir yönetici hava atmak yada birşeyleri ispatlamak için kişisel sebepten yetkisini kullanamaz
<ZaiL> kullanırsa yönetici yetkileri alınır
<X> Bu konuda kullanicilarimiz daha onceki yonetimlerde madur oldu maalesef. Kendilerinde bizlerden en buyuk beklentilerinden biri bu adillik kavramidir
<X> Umarim sizin yonetiminiz altinda basariya ulasilacaktir
<X> Ozel hayatiniz hakkinda cok fazla soru sormak istemiyorum fakat bayan kullanicilarimiz cok israr etti
<X> 1 soru sorup daha sonra kullanici arkadaslarin sorularina gececegim
<X> Bayan kullanicilarimiz ozellikle sormami istedi, hayatinizda biri varmi?
<ZaiL> özel hayatıma dair konuşmayı sevmiyorum
<ZaiL> özel hayatım beni ilgilendirir
<X> Evet haklisiniz, o halde kullanici sorularina geciyorum
<X> Kusursuz : Radyo da ahmet kaya calinmasina izin vericekler mi ? Diger yonetimler hep yasakladi da .. Yada ahmet kaya calan dj leri kanaldan attilar o yuzden sordum ..
<ZaiL> Kutsal değerlerimize hakaret içermeyen her müzik çalınabilir içinde kutsal değerlere hakaret içermeyen her müzikte evrenseldir
<ZaiL> Ahmet Kaya tabiki çalınabilir ve ben çok fanatik Ahmet Kaya hayranıyımdır
<X> Zampara : Global kanallar cok uzun suredir +m modunda, bu boyle devam edecemi yoksa degisecek mi?
<ZaiL> Kanalların işleyişinden kanal founderleri sorumludur bu konu kanal founderlerinin insiyatifindedir çok anormal bir durum olmadıkça kanallara admin yada operler karışamaz
<X> Cent : Buqun z.net'i satmak zorunda kalsanız, ne kadar ücret isterdiniz?
<ZaiL> satmayı düşünmüyorum
<X> yirmisekiz: X bi sorum var hep ücretlimi oper admin yazılacak hakeden olamayacak mı ve kanal fiyatları uygun olamaz mı X tşk ler
<ZaiL> oper admin alımları ücretli kanal fiyatlarınında uygun olduğunu düşünüyorum
<ZaiL> Bu arada bizi ücretli kanal oper konusunda eleştirenler için birşey söylemek istiyorum
<ZaiL> ben sırf IRC domainlerine chat.org da dahil edersek 500 milyardan fazla para vermiş birisiyim
<ZaiL> bu parayı zevk için yada hobi için vermedim yatırım olarak düşündüm ve bir karşılığı olmalı
<X> Son iki soru daha sorup roportajimizi bitirelim
<X> Istanbul : server i neden geri alma gereksımını duydunuz...??kiralamadamı sorun yasadınız yoksa yonetımımı begenmedınız...??yonetımde herkes yerınde duruyo 2 3 arkadas harıc!!!gercekten adil adaletlı bır yonetım olacakmı??userlerın gercekten sorunlarını dınleyecekmısınız yoksa kendı bıldıgınızımı yapacaksınız!!!eskı yonetım cok guzeldı hanedan zamanında....server a takılmamım sebebıde yonetım cok guzeldı..ama yenı yonetım ne olur bılemıyorum..bıraz acıklarmıs
<ZaiL> serveri geri alma sebebim kiralamadan kaynaklanan bir problemdi
<ZaiL> ama artık kiraya vermeyi düşünmüyorum
<ZaiL> yeni yönetimin nasıl olacağını bekleyip görmek lazım
<ZaiL> ve buradan şunu söyleyeyim ben özelde konuşmayı çok sevmem çünkü çok yoğunum ve yetişemiyorum ama yönetimdeki arkadaşlar ile sorunu olan ve haksızlığa uğradığını düşünen arkadaşlar lütfen sorunlarını admin@zurna.net veya info@zurna.net adreslerine mail ile bildirsinler elimden geldiğince ilgilenmeye çalışacağım.
<X> Aslinda uzun tuttugumuz icin bitirmeyi dusundum fakat sorusu olan arkadaslar ozelimde belirtsinler, ZaiL bey sorularinizi cevaplayacaktir.
<X> Devam ediyorum ;
<X> stonecypher : chat.org için kafasında tasarladığı, yani ilk bunu yapıcam dediği birsey var mı?
<ZaiL> daha iyi bir tasarım akabinde seo ile üst sıralara çıkmak için çalışmalar yapacağım
<X> <Apple> zurna net domainini ne kadara aldı bunu merak ediyorum.
<ZaiL> ciddi bir rakama aldım net rakam telaffuz etmek istemiyorum ama ciddi bir rakama aldım
<X> Mutant : Sohbet.net bu işi iyi yaptğını ispatlayan bir kac root adminden biridir. Zurna.net iyi bir konuma getirecekmi yoksa finasman desteği sağlamak için mi Sunucuyu aldı.
<ZaiL> gelinen süreç zurna.net in başına geçmemi zorunlu kıldı yoksa root admin olma hevesinde değilim
<ZaiL> birde benim internetteki yatırımlarım sadece irc den ibaret değil
<ZaiL> malatya.com domainini aldım mesala 40 bin $ a malatya şehir portalı projem var
<ZaiL> tutku.com ve tutku.net domainleri var bunlar için projelerim var
<ZaiL> yabancı sitelerim var
<ZaiL> [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] vs vs.
<ZaiL> benim kiradan zaten gelirim vardı sunucunun başında durduğumda belki kira gelirinden daha fazla gelirim olacak ama diğer taraflara yeteri kadar zaman ayıramadığımda oraların gelirleri düşecek
<ZaiL> dediğim gibi gelinen süreç zurna.net in başında olmamı mecbur kıldı
<X> Savlo : sohbet - muhabbet - z'net - chat*org bu 4 domaini birleştirip byük bir chat ortasmı yaratmayı hiç düşündünüzmü ? 4 siteye tek giriş bütün userler orda vb ?
<ZaiL> ileride bunu düşünüyorum
<ZaiL> ama şu an için değil
<X> Sorusu olan arkadaslarimiz varsa, sorularini alayim yoksa roportaji bitirecegim
<X> Benim merak ettigim bir soru var
<X> Hangi takimlisiniz?
<ZaiL> galatasaray
<X> Malatyaspor'ada ilgisi var diyorlar?
<ZaiL> her malatyalı 2 takım tutar 1. Malatyaspor 2. diğer tuttuğu takım (3 Büyükler)
<X> SaVaRoNa: #heLp kanalı ile ilgili özel bir projesi bulunmakta mi?
<ZaiL> help kanalından help founderi sorumludur proje varsa help founderi getirir kafamıza yatarsa elimizden gelen desteği sağlarız
<X> Depresif: O tip paralara daha cok kar getirecek işler yapılabilir . Neden bu iş ?
<ZaiL> Herkes bildiği işi yapmak ister bende bu işi bildiğimi düşünüyorum ve bu işi seviyorum ama ileride farklı planlarım var netin dışında
<ZaiL> nasipse bir süre sonra o işlerede el atabilirim
<X> Mehmet bey sorularimiza ictenlikle yanit verdiginiz icin zurna.net kullanicilari adina size tesekkurlerimi sunuyorum.
<X> Umarim hedeflerinize ulasirsiniz ve sunucumuz icin hayirli islere kullanicilarla beraber imza atarsiniz.
<ZaiL> ben tşk ederim
<ZaiL> inş.
<ZaiL> Rabbim hakkımızda hayırlısı neyse inş. onu nasip eder
<X> Amin.
<X> Son soz olarak kullanicilarimiza soylemek istediginiz birsey varmidir?
<ZaiL> umarım herşey hepimiz için güzel olur
<X> Amin. Tekrar tesekkurler, vaktini ayirip dinleyen kullanicilarada tesekkur ediyorum. Hayirli aksamlar dilerim.
<ZaiL> sağolun herkese hayırlı akşamlar