Merhaba,
Bir müslüman olarak böyle bir konu açma ihtiyacı duydum, ilgili ve bilgili arkadaşlar yazarlarsa sevinirim.
Öncelikle hepimiz içerik kopyalayarak veya ***** scriptlerle site açan para kazanan arkadaşlardan haberdarız. Hepimiz bilerek yada bilmeyerek bu tür çözümlere başvuruyoruz. Ancak iş bu yapılanları dini boyuttan değerlendirmeye gelince soracak kimse bulamadım. Çünkü internet ile ilgili islami bilgi alabileceğim bir hoca yada alime rastlamadım.
Sözü çok uzatmadan aklıma takılan soruları aşağıda listeliyorum. Eğer sizinde bu tip sorularınız varsa lütfen sizde yazın cevaplandığında hepimiz bilgi yada konu hakkında fikir sahibi oluruz.
Öncelikle şu sözden yola çıkmak istiyorum "Yaptığı işin ilmine sahip olamayan harama düşmekten kurtulamaz"
Sorularım şu şekilde :
1- Kopya içerik ile site açmak islama uygunmu, bu içerikle oluşturulan siteden gelen gelir helalmidir ?
2- ***** script,db ve benzeri araçlarla site açmak İslama göre uygunmu, bu şekilde oluşturulan sitelerden gelen gelir helalmidir ?
3- İslama uygun olan yada olmayan içerikler nelerdir, aklınıza gelen yada uygun olmayacağını düşündükleriniz yazarmısınız ? Örneğin magazin, haber, değişik konularda resimler, kız erkek resimleri vs. uygunmudur ?
4- Oyun sitesi yada insanların boş vakit geçirmelerine sebep olan siteler açmak İslama göre uygunmudur ? (Hanefi fıkhına göre satranç oynamak uygun değilden yola çıkarak Kaynak:Ömer Nashu Bilmen İslam İlmihali)
5- İslama uygun olmayan içeriklerden oluşan siteden gelen gelir helalmidir ?
6- Düşününki bir reklam ajansınız. İslama uygun olmayan yada İslam ahlakına ters düşen sitelere reklam verip, hem gelir elde etmek hemde site sahibinin gelir elde etmesini sağlamak İslama uygunmudur ?
7- Yine reklam ajansı olarak ***** vb sitelere reklam vermek İslama uygunmudur ?
8- Rapidshare, Youtube vb gibi hem iyi şeylerin yüklenebileceği hemde kötü şeylerin yüklenebileceği sistemler kurulduğunda bu sistemlerden gelen gelir İslama uygunmudur? (Hepimiz rapidin adultçılar tarafından yoğun bir şekilde kullanıldığını biliyoruz.)
9- Neredeyse her filmin içeriğinde cinsellik birazda olsa var. İçerğinde bir veya birkaç adet öpüşme sevişme sahnesi bulunduran film ve film fragmanlarını yayınlamak bu içerikle site oluşturup izletmek İslama uygunmudur ? Bu sitelerden gelen gelir helalmidir ?
Şimdilik aklımdakiler bunlar, inşallah yine oldukça yazarım. Bilginiz varsa cevap verirseniz sevinirim.
Saygılar.