İçeriği çok güzel bir başlık. Bu başlık altında yorum yapıp fikir beyan etmek bir zevk olacak. Konuyu açan ve bilgisini paylaşan arkadaşa (@aLKaDraZ) teşekkür ediyorum.
@Weya adlı üyeden alıntı:
Aslında konu oldukça basit bir yoğunluk hesabına dayanıyor. Gerçek hayatta yaptığımız yoğunluk bulma işleminin internete aksettirilmiş hali gibi düşünebiliriz. Aynı yoğunlukta olan iki saf madde için aynı maddeler ( elementler ) diyebiliriz.
Benzer şekilde aynı yoğunlukta iki makale için de çalıntı diyebiliriz.
Şimdi gerçekte hayattaki yoğunluk işlemine bir bakarsak =
Kütle / Yoğunluk
olarak görürüz. İnternette ise yazdığımız makaleler, kütle görevini üstlenmiştir, diğer eş benzer makaleler ise yoğunluk görevini görüyorlar. Örnek alacak olursak, başka bir siteden aldığımız bir makale ile aldığımız yerdeki makalede geçen kelime sayıları aynı. Cümleleri devrik yazsanız bile kelime sayıları sizi ele veriyor.
Bizim Sitemizdeki Kelime Sayıları / Diğer Site Kelime Sayıları = 1
Bu yorumdan yola çıkarak, kopya içeriğin özgün hale getirilmesi için kullanılan bir yöntemi paylaşayım. Önce kopya içeriğe son derece karşı olan bir olmama rağmen neden kopya içerik gerektiği ve bu içeriği etik bir şekilde (yani içeriği aldığınız kişinin rızasını alarak) nasıl kullanacağınızı anlatayım.
Bir hedef teriminiz var. Bu terim için sayfa optimize edeceksiniz. Ancak, elinizde konu ile ilgili özgün yazı olmasına rağmen, bu terimle alakalı yazı yok. Sizin özgün yazınız bu terim için çok genel kalıyor.
Hemen bir makale sitesine gidip, hedef teriminizle ilgili makale arıyorsunuz. Bulduğunuz makaleyi, linklerine ve yazar bilgisine dokunmadan (makale sitelerinden içerik kullanma kuralıdır) alıyorsunuz.
Şimdi elinizde yazarı açısından kopya sayılmayan (çünkü yazıdaki linklerine dokunmadınız ve nereden aldığınız bilgisini verdiniz) ama google açısından özgün olmayacak bir içerik var. İçerik terimle alakalı ama özgün olmayacağı için amacınıza hizmet etmeyecek.
Şimdi gelelim bu içeriği özgünleştirmeye. Elinizde konu ile alaklı olan ama hedeflediğiniz terimi optimize etmeye yeterli olmayacak içeriği, bu içeriğin altına ekliyorsunuz. Yeni yazınızın üst kısmı özgün olmamakla birlikte geri kalan kısmı özgün içerik. Yukarıdaki arkadaşın yaptığı yorumdaki neden den dolayı, google artık bu yazıyı özgün içerik kabul etmeye başlıyor.
@aLKaDraZ adlı üyeden alıntı:
Her bir terimin ağırlığını hesaplarken, terimin belgede geçme sayısıyla, bütün belge arşivinde geçme sayısını oranlayarak bir ağırlık elde eder
Bir terimin belgedeki ağırlığı hesaplanırken, uzun belgeler kısa belgelere göre avantajlı duruma geçebilir. Bu yüzden belge uzunluklarını normalleştirmek gerekmektedir.
İşlemler:
a. Yüksek terim frekansları: Uzun belgeler, genelde aynı terimi çokça kez tekrar eder. Bu yüzden terim sıklık etkeni uzun belgeler için çok yüksek olur. Bu da belgedeki terimlerinin ağırlığının artmasına; sorgu ve belge benzerliği değerinin yüksek olmasına ve uzun belgelerin kısa belgelere göre daha avantajlı hale gelmesine sebep olur [2].
b. Fazla sayıda terim: Uzun belgeler fazla sayıda farklı terim içerir. Bu da bir sorgu ile belgenin eşleşme sayısını arttırırken aynı zamanda da belge doküman benzerliğini arttırır ve erişimde kısa belgelere göre uzun belgeleri daha şanslı bir konuma getirir
Benim size tavsiyem uzun belgeler ile alaka düzeyini biraz daha fazlalaştırmanız olacak.
Yukarıdaki paylaşımım alıntı yaptığım bu yazıyı okuduğunuzda daha çok anlam ifade ettiğini göreceksiniz.
Elimizde alıntı yaptığımız yazıdan çok daha uzun bir yazı var artık. Üstelik, hedeflediğimiz terimle alakalı bir içerik.
@digiklan adlı üyeden alıntı:
bu yazının indexteki aynı konudaki diğer sayfalar ile benzerlik düzeyine bakılır. Ve sayfaya her terim için belirli katsayılar verilir.
Şimdi bu katsayı ne kadar düşük olursa olsun. Siz yüksek çarpanlaişleme sokarsanız (yüksek backlink) çıkacak sonuç büyük olacaktır. Ama şu da bir gerçektir ki o yüksek backlink gücünü katsayısı yüksek bir sayfaya verirseniz sonuç çok daha büyük olacaktır.
Çok detaylandırmak istemiyorum. Sanırım herkes anladı ne demek istediğimiz. Elbette linki yüksek olduktan sonra boş bir sayfa index alıp o kelimede yükselebilir. Ama siz aynı backlinki semantik güvenilirliği ve benzerlik katsayısı yüksek bir sayfaya verirseniz sonuç daha iyi olacaktır.
Siz bir içerik hazırladınız. İçeriğin bulunduğu sayfanın on page seo sunu kusursuz yaptınız. Rakibiniz ise, içeriği sizden aldı ve linklere yüklenerek sizin önünüze geçti/geçmeye çalıştı. Link sisteminin doğası gereği, eğer siz bir şey yapmadan yerinizde oturursanız, eninde sonunda sizden aldığı içerikle sizi geçecektir. Diyelim sizi 100 link çalışması ile geçti. Siz, buna karşılık 10 tane link aldığınızda (burada alınan linklerin eşit güçlerde linkler olduğunu varsayarak yazıyorum.) rakibinizi onun onda biri orandaki sayıda linki ile geçersiniz. Yapmış olduğunuz onpage seo optimizasyonundan dolayı bu link dengesi, hep sizin lehinize olacak şekilde devam edecektir.
@digiklan dan yukarıda aldığım yorum, yazdıklarımın bilimsel açıdan harika bir açıklaması olmuş. Teşekkür ediyorum.