BEYZADE adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Peki fakülte ortaklığı var mı ?

Google'da bir sitede öyle birşey gördüm.

Mesela İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi belli bir bölümde falan yazmışlar.

Öğrenim kredisi ile katkı kredisi arasındaki fark nedir ?
fakülte ortaklığı, sanırım benzer bölümlerin aynı fakültede olmasını ifade ediyor. mesela iktisat-işletme-maliye-ekonometri-kamu yönetimi-uluslararası ilişkiler-yönetim bilişim sistemleri gibi. bu bölümler iktisadi ve idari bilimler fakültesi altında bulunur ve 2.sınıfa kadar (genelde) dersleri ortaktır.

fakülte ortaklığı kavramını biraz daha anlaşılır ifade etmek lazım.

öğrenim kredisi adı üstünde "kredidir". nasılki insanlar bankalardan belli ihtiyaçları için peşin para alıyor ve sonra belli bir düzende o parayı bankaya ödüyor bu da ona benzer birşey. tek farkı öğrenciye veriliyor olması. geri ödemesinin 3 aylık dönemlerde yapılması. işte bunun karşılıksız olanına "burs" deniyor. tamamen öğrenciye destek olma amacı güdülüyor. aylık dönemlerde öğrenciye 200 tl gibi (belki de daha yüksek bir oranda) bir para veriliyor ve üstelik öğrenim kredisinde, üniversitenin tatilde olduğu yaz aylarında dahi ödeme alabiliyor öğrenci (en azından birkaç sene öncesine kadar böyleydi. sonradan sistem değişti mi, bilmiyorum).

katkı kredisi öğrencinin üniversiteye yatıracağı harcın büyük kısmının devlet tarafından ödenmesini öngören bir sistem. harç kredisi alan öğrenci, ödeyeceği üniversite harcının sadece %10'unu öder, geri kalanını devlet karşılar. geri ödemelidir. öğrenim kredisi ile kıyaslandığında toplam miktar olarak azdır. geriye ödemesi yine 3 aylık dönemlerde olur.