LYS ve KPSS'de Hayal Kırıklığı! "Üniversiteyi kazananlar belli oldu. Ama kazandığı yerden memnun olanların sayısı yüzde 20'yi geçmez. Pek çok öğrenci kazandığına sevinemiyor. Ya da eh işte deyip geçiştiriyor. Puanlardaki yükselme ise tam bir hayal kırıklığı yarattı... "
KPSS'deki iddiaların ise ardı arkası kesilmiyor. Buna karşın ÖSYM'den çıt yok!.
ÖSYM Neden Suskun!
2010 KPSS'ye yönelik iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Soruların dışarıya sızdırıldığından, puanlamanın yanlışlığına kadar çok sayıda böylenti kulaktan kulağa dolaşıyor.
Ve elde öylesine veriler var ki, başta ÖSYM olmak üzere hemen hiç kimsenin de bu iddialara
"Böyle bir durum kesinlikle söz konusu değil. Saçmalıyorsunuz" diyecek hali yok.
ÖSYM, başta TUS olmak üzere ciddi hatalar yaptı. Yanlış sorular sordu, puanları yeniden hesaplamak zorunda kaldı, sıralamaları değiştirdi, daha da önemlisi insanların kafasında kuşkular yarattı.
En ciddi idda, soruların dışarı sızdırıldığı yönünde. Kanıt olarak da bir önceki sınavda neredeyse hiç Matamatik ya da eğitim sorusu yapamayanların, bu sınavda neredeyse soruların tümüne doğru yanıt vermeleri. Aday başarılı olamaz mı? Elbette olabilir. Ama sayıları o kadar çokmuş ki ÖSYM mutlaka bu iddiaları ciddiye alıp araştırma yapmak zorunda.
Bir başka iddia ise özellikle D kitapçığında yanlış ve boş sayılarının bir birine karışması.
Ve tabi en önemlisi de kendi yaptığı açıklama. Yanlış ve hatalı soruları iptal yoluna gideceğine, bu soruları boş bırakanların aleyhine bir karar alması.
MEB'in bu konudaki sessizliği ise daha da düşündürücü. Bu yıl sınava giren adaylar daha başarılı olmalarına karşın daha az puan aldılar. Dolayısıyla geçen yılın puanları da geçerli olduğu için yeni mezunlar aleyhine bir durum oluştu. Bu da kafaları ayrıca karıştırmaya yetiyor da artıyor.
Puanlar yükseldi ?
Birinci yerleştirme sonunda üniversitelerde 110 bin kontenjan boş kaldı.
Kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte bu rakam 150 bine kadar çıkacaktır. Ve bu boş kalan yerlere eylül'de ek kontenjanla öğrenci alınacak. Bu yüzden kazanamayanların hemen her şeyden umutlarını kesmemelerinde yarar var.
Ve katsayı makasının yok denecek kadar azalmasıyla büyük hayaller kuran meslek lisesi kezunlar tam bir hüzranla karşılaştılar. Kazanma oranları geçen yılın da altına düştü.
Ve puanlardaki oynamalar. Adayların tüm beklentilerini altüst etti. İşte onlardan birisinin görüşleri:
" abbas bey puanlar neden bu kadar yükseldi kimse bu kadarını beklemıyodu ben 80bin aşagısları yazdım ama yerleşemdim..daha bircok kişi aynı durumda..
bu ne adaletsizliktir yaa !!! 65binci oldum. 401 puan çekdim.. 30 tercihin hepsini doldurdum 10 binleri de yazdım, 100 bin arkamı yazdım garanti tercih olsun diye...
167 bininciyi alan okulu bile yazdım, hiç biri mi gelmezz.!!!
madem kafana göre yerleştiriyorsun devlet baba, kitapçıkdaki sıralamalar falan ne işimize yaradıı ???''
bunun gibi bir sürü var örnek hepsini toparlayamıyorum..ama genel olarak 400 küsür puanla yerleşemeyn cok kişi var..kimse tahmin edemedi böyle olacagını..
sizce bir yanlış mı var yoksa tamamen sistemin getirisi mi?
bir acıklama yapın lütfen.
Yanlış Olabilir mi?
KPSS'de olduğu gibi LYS'de de bir yanlış olabilir mi? Tüm verileri topluyoruz. Şu ana kadar gelen bilgiler çerçevesinde sistematik bir yanlışlık söz konusu değil ama bu tümüyle hiç bir şey anlamına gelmez.
Çünkü yüksek puanla açıkta kalanlar gibi çok düşük puanlarla üniversiteli olanlar da var.
Bu durum yanlış tercihten mi kaynaklanıyor yoksa yanlış yerleştirmeden mi? Araştırıyoruz.
Sizler de elinizdeki çarpık bilgileri bizimle paylaşabilirsiniz.
aguclu@abbasguclu.com.tr
KAYNAK :
http://www.abbasguclu.com.tr
LINK :
http://www.abbasguclu.com.tr/gununya...kirikligi.html