sakız örneğin güzel ama insanın bazen ağzı çok kuruyor. Evde oturanları bilmem ama sanayi ortamında toz, pislikten dolayı yapılması gerekiyor gargaranın.
Bir soruda ben sorayım. Oruçlu bir kişinin bilmeyerek,orucu unuttuğu zaman su içtiğini birisi görse su içeni uyarmalımı yoksa susuzluğunu gidermesi için bir sey dememelimiyiz kişiye ?
Oruç neden tutuluyor. Zor durumda kendimizi sınamak için. Toz ve pislik içinde çalışıyorum bende, burası kocaman bir sanayi sitesi bende yöneticisiyim ve dışarı çıktığım anda toz pislik ve yanımızdaki deri sanayi kokusu vuruyor bize yani ben ağzımı mı temizlemeliyim yok öyle birşey. Abdest alırken ağzına gargara yapmayla karıştıranlar var susuzluk çekeceksin açlık da çekeceksin ki tuttuğun Oruç birşeye yarasın.
Ayrıca Oruç tutulmaz Oruç bizi tutar. (hatalı birşey yapmayalım diye.)
Bence susmalı. Allah onun vücudunda aşırı su kaybı vs. oldğunu düşünmüştür ki ona untturup içmesini sağlamıştır. Sende buna sessiz kalacaksın. Aksine söylersen kişi kendini suçlu hissder. Yani benim düşüncem.
Allah düşünmez, Allah bilir. Sıfat-ı sübûtiyye
İlim : Allahü teâlâ her şeyi bilir. Bilmesi mahlûkatın bilmesi gibi değildir. Karanlık gecede, karıncanın, kara taş üzerinde yürüdüğünü görür ve bilir. İnsanların kalbinden geçen düşüncelerini, niyetlerini bilir. Bilmesinde değişiklik olmaz. Ezeli ve ebedidir.
Şöyle düzelteyim ben. Allah onun susuz olduğunu ve niyetinin saf olduğunu bildiği için ona Oruçlu olduğunu unutturur ve susuzluğunu giderir. O kişiye aşırıya kaçmayacak şekilde içtiği suyu ve yediği yemeği söylememek lazım. Fakat çok fazla aşırıya kaçarsa uyarmak gerek.
Beyler yeni konu açmadan bende bu konu üzerinden sorayım aklıma takılan soruyu.
Tükürük yutmak orucu bozar mı acaba ?
Giren herşey orucu bozar, çıkanlar ise abdesti bozar. Yani vücudundaki birşey devirdaym ediyor, örneğin kan sürekli dolaşıyor vücutta ona benzetebilirsin. Fakat susuzluğumu gidersin biraz limona bakıp ağzım sulansın demek insanı şüpheye sokabilir.
Simdi kesin yargıyı veriyorum;
İçmedin sürece bozmaz sevkine yapmıyorsun ya gargarayı.
Fetva veremezsin bu konuda. Ammeller niyete göre. Ağzı kurumuş bir insan gargara yapması (çok zor kaldığı durumlar hariç) sakıncalıdır. Evde oturmuşsun ama ağzın kurumuş dur ben bi gargara yapayım. Kendine güvenemiyorsan neden Oruç tutmaya çalışıyorsun. Nefsi körertmek için senede 1 ay veriliyor bize iyi değerlendirelim.
O kişi oruçlu ve unutmuş sizinde hatırlatmak göreviniz. Allah onun susuz olduğunu bildiği için orucunu unutturmuş gibi birşey saçma olur. Sonuçta size o adamı göstermiş hatırlatasınız diye. Hiç göstermeyebilirdide.
Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu? Olmaz. O zaman bilmeden yorum yapma, sırf yorum olsun diye yorum yapma.
Hadis:
Kim oruçlu olduğu halde unutur ve yerse veya içerse orucunu tamamlasın Çünkü ona Allah (c.c.) yedirip içirmiştir
Yaptığı oruç ibadetinde samimi olanlara Allah (c.c.) yardım eder. Bizi yaradan bizi bizden daha iyi bilir, O (c.c.) bize şah damarımızdan daha yakındır.
Ve işte bu yüzden Susmasını bil lütfen.