Merhaba arkadaşlar.
Buna benzer bir makale vardı diye hatırlıyorum. Yazmak istediklerimi o konuya yazacaktım fakat arama yapınca bulamadım.
Silinmiş olabilir o yüzden tekrar yazmak istedim..
Bu konuda site taşırken hit kaybetmemek için yapmamız gerekenler nelerdir bunları anlatacağım..
Kullandığımız hosting yetmedi ya da sorunlar yaşadınız ve değiştirmek istediniz. Yeni bir firma ile anlaştıktan sonra hemen domainin DNS'lerini o adrese yönlendirmiyoruz.
Öncelikle firma ile görüşüp domaininiz için hosting paketini açtırıyorsunuz. Onlar bilgileri size e-mail gönderiyorlar.
Sitemiz eski sunucuda hâla açık iken biz e-mail'deki IP adresini kullanarak yeni sunucuya sitemizi kuracağız. Gönderilen e-mail'daki IP adresini 127.0.0.1 olarak kabul edelim, örnekleri bu şekilde vereceğim çünkü.
FTP programızı açtık ve sunucu ( site adresi ) kısmına bu IP adresini yazıyoruz. Kullanıcı adı ve şifre bölümünü de yine e-mail'den bakarak yazıyoruz.
Şimdi yeni sunucunun FTP'sine bağlanmış olduk. Kullandığımız scripte ait dosyaları FTP'ye yüklüyoruz. Daha sonra mysql oluşturmak için cpanel'e bağlanacağız.
Tarayıcımıza 127.0.0.1:2082 yazarak bağlanıyoruz. Orada bize kullanıcı adı ve şifre soracak o bilgileri tekrar giriyoruz ve şimdi de cpanel'deyiz.
Mysql oluşturuyoruz. Yeni mysql bilgilerini scriptte uygun yerlere yazıyoruz. Sonra da sql'ü yüklüyoruz. Site kurma işlemlerimiz tamamlandı. Şimdi sitemizi kontrol etmekte fayda var.
Tarayıcıya 127.0.0.1/~kullanıcıadı yazarak sitemizi IP adresiyle kontrol ediyoruz. Sitemizin kurulum işlemi sorunsuz olarak hallolmuşsa şimdi domainin DNS'lerini yenilerine yönlendiriyoruz.
DNS'lerin bütün Dünya'da oturması toplamda 24-48 arası sürmektedir. Ülkemizde 24'e saate kalmadan tüm illerde yeni DNS'ler görüntülenir.
24 saat sonra eski sunucudaki siteyi sildirebilirsiniz artık çünkü herkes yeni sunucuyu görmeye başlamıştır.
En ufak bir hit kaybı yaşamadan sitemizi taşımız olduk. Bu şekilde taşıdığımızda eski sunucudaki siteye mesela forum sitesi ise mesaj yazanlar olmuştur ve o veritabanında kalır bazı mesajlar.
Ufak bir verikaybı ile siteyi taşırsınız. Hit kaybı yaşamaktansa ufak bir veri kaybı yaşamak daha hayırlı olsa gerek.
Sitenizi taşırken sitemiz taşınmaktadır yazarak forumun aktif olarak kullanılmasını engelleyebilirsiniz. Bu şekilde hem hit kaybı yaşamazsınız hem de veri kaybı yaşamazsınız.
Buralar size kalmış kısımlar. Ben size en az zararla nasıl taşınacağını anlatmak istedim.
Benzeri bir makaleyi Elazığlı168 yazmıştı fakat göremedim forumda, aklım hâlâ orda..