TylerDurden adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
televizyonlar konusunda cahilim. tv alırken şu an nelere dikkat edilmeli, hangi marka alınmalı? lcd ve plazma'dan başka bir tür var mı? ve önerdiğiniz ürün hangisidir?
Bu yazdığın mesajdan dolayı seni gerçekten tebrik ediyor ve herkese örnek olmasını diliyorum, bilmediğin bir konuda "ben bilmiyorum" demek ne büyük bir olgunluk keşke herkes bunu yapabilse.

Öncelikle bir noktaya açıklık getireyim plazma diye bir tv teknolojisi yoktur, TÜRKİYE'de plazma diye bilinen tv'ler aslında DLP tv'dir. Günümüzde tv üretiminde üç ayrı teknoloji kullanılmaktadır, bunlar CRT, LCD, ve DLP'dir. Bu üç farklı teknolojinin içerisinde en verimli ve görüntüleri en gerçeğe en yakın olanıda DLP yani plazma tv'dir, teknoloji önderlerinin hala yerini dolduramadığı DLP tv'lerin bir süre daha yeri dolmayacaktır.

Kıyaslamasını yaptığın LCD'mi DLP'mi sorusuna gelince, iki teknolojinin bir birlerine karşı avantaj ve dezavantajları vardır. DLP tv'lerin en büyük ve işin aslında tek dezavantajı, sabit görüntüyü LCD tv'ye göre çok ama çok hızlı bir şekilde panele yani ekrana sonsuza kadar yapıştırmasıdır. Bir çok tv kanalanının uzun bir süre hareketli logo kullanmasının nedenide budur, çünkü DLP tv kullananların ekranlarında tv logoları yapışıp kalmıştı. LCD tv'nin en büyük dezavantajıysa hala siyah renk verememesidir, bunu pc ve laptop monitörlerinde film seyrederkende fark etmiş olmalısınız. Diğer önemli unsurda tepkime süresi dediğimiz ve özellikle aksiyon filmleri ve maçlarda ortaya çıkan hızlı görüntü akışlarındaki sorundur, DLP tv'ler görüntüyü anlık üretirler ve akış sorunu yaşamazsınız ama LCD tv öyle değildir. LCD tv'nin tepkime süresi 2 ms olsa bile özellikle maç gibi hareketli yayınlarda zaman zaman ekranda bulanıklık ve görüntülerin üst üste binmesi olayını yaşarsınız, DLP tv bu konudada oldukça avantajlıdır çünkü görüntü tek noktadan ve anlıık oluşturulur.

Evimin salonunda 127 ekran panasonic DLP tv, oturma odasında 106 ekran full hd samsung LCD tv var. Uzun bir süre önce ikisinide salonda yan yana koyup aynı görüntü kaynağına bağlayıp izlemiştim, en güzel kıyaslamada böyle yapılıyor zaten. Ne renklerin gerçekliği nede görüntü akışı konusunda ikisini karşılaştırmak mümkün değil, bu yüzden ben dvd ve maç gibi yayınları salonda izliyorum. Normal tv yayınlarınıda LCD tv' de izliyorum. Alacak arkadaşlara'da önerim DLP tv'dir, bu konu ile ilgili daha detaylı makale ve üretim teknolojisi gibi bilgileride verebilirim.