Öncelikle yazılımınızın dağıtım şeklini ve amacınızı belirlemelisiniz. Eğer ücretsiz dağıtacaksanız, başkalarının da yazılımınızı geliştirmesini, katkıda bulunmasını istiyorsanız, veya başkalarının yazılımızı aynen alıp/çalıp, ismini değiştirip satmasına izin verecekseniz GPL kullanabilirsiniz.
İçerisine lisans metnini koymanız ve GPL olduğunu beyan etmeniz yeterli. İsterseniz kaynak kodun başında da belirtebilirsin.
@license http://opensource.org/licenses/gpl-license.php GNU Public License
Bunun dışında yazılımı bir yere kayıt etmek diye bir şey yok.
GPL tamamen felsefedir, patent yerine geçmez, GPL nin yasal bağlayıcılığı olduğunu da sanmıyorum, 6 yıldır bu konuda birşey görmedim/duymadım.
Kendi yazdığınız bir yazılımı mutlak lisanslamanız gerekmez, lisansların çoğu uydurmadır, ihtiyaçlar doğrulutusunda uydurulur/yazılır. Siz
kendi lisansınızı da hazırlayabilirsiniz. Mesela; satamazsınız, başka bilgisayarda kullanamazsınız, aynı IP de istediğiniz kadar siteye kurabilirsiniz, vb. gibi maddeler hazırlayabilirsiniz.
Sadece ve sadece bilmeniz gereken
bu tür lisanslar yazılımınızı yasal olarak korumaz,
patent yerine geçmez.
Birkaç gün önce ceviz.net te benzer bir konuya uzun bir cevap vermiştim, bu benim GPL hakkındaki görüşümdür. GPL güzeldir, sadece insanlar bu tür felsefelere uymak için hazır değiller henüz. "Hepimiz kardeşiz, bu savaşlar ne diye" gibi...
ALEXIS adlı üyeden alıntı:
Çok kişi GPL bilmediğinden atıp tutmaya başlıyor. GPL lisansına sahip bir yazılım; tekrar dağıtılabilir, satılabilir, değiştirilebilir, düzenlenebilir, geliştirilebilir. Ancak kaynak kodu kapatılıp dağıtılsa bile yanında açık kaynak olarak verilmeli, ilk yazarın kod içindeki imzaları anılmalı. Bir de GPL olarak alınan/geliştirilen bir yazılım yine GPL olmak zorundadır. Lisans değişikliği yapılamaz.
Özellikle şunu vurgulamak istiyorum, GPL olan bir yazılım olduğu gibi veya geliştirilerek satılabilir. Mesela joomla dan örnek vereyim, yazacağınız bir joomla eklentisini ücreti satabilirsiniz, ancak kaynak kodlarını kapatamazsınız, sizden satın alan biri üzerine 1-2 satır kod ilave edip ücretsiz veya ücretli dağıtabilir.
Bir de GPL lisansına sahip bir yazılıma GPL olmayan bir eklenti yazmak, yani GPL yi kırmak ta mümkün. Bunu yapabilmek için yazılıma ait fonksiyon veya sınıf kullanmamak gerek. Mesela yazılımın SQL wrapperi yerine kendi PDO nuzu kullanabilirsiniz. Bunun örneklerine rastladım ama hem fazladan kod yazmak gerekiyor hem de uyum sorunu çıkabiliyor.
GPL bazen iyi geliyor, bazen de kötü. Şu ana kadar GPL nin herhangi bir yasal bağlayıcılığına rastlamadım. Bilindiği gibi ben GPL lisansına sahip phpBB3 Portal yazdım. Herifler aldı portalı içindeki bana ait olan tüm imza ve telif bilgilerini kaldırdılar, adına da "XL portal" dediler. Bunu neden yaptıklarını sorduğumda, dil çıkararak "GPL" dediler. Bunu yapanlar Avrupalı insanlar üstelik. Anladım ki GPL çoğu kişice "enayi beleş malı" olarak algılanıyor. Sadece css ile renkleri değiştirerek benim günlerce uğraştığım kodların üzerine konup, kendileri yapmış gibi gösterdiler ve üzerimden prim yaptılar.
İşte GPL bu !