Bozuk ciğer olur mu yav :P
Abi şöyle demek istiyor. Atıyorum bir vps sattın hadi band hızı çok yüksek bir vps verdin diyelim. Bu adam torrenti açıp download - upload asılıyor.
bu vps in barındığı diskteki diğer vpsler etkilecektir. Çünkü vps durmadan hdd ye yükleniyor.
Doğal olarak diğer vpslerin performansı düşüyor. SAS burda SATA 2 den biraz daha performans lı olur ama biraz daha çünkü diske yüklenim çok yüksek oluyor.
Bir diskte bu tür 4 vps açılırsa ne sata2 ne sas etki yapabilir.
Sen donanımsal raid 1 yapıyorsun yedeklemeli çalışıyor. Bunda güvenlik yüksek performans tek diskin gücüne kalmış.
SATA 2 den performans alabilmek ve işi ucuza kapatmak için en az 3 disk kullanıp raid 5 yada verileri yedekleme alıpta güvenli tutuyorsa iki disk le raid 0 yapmak daha iyi ama güvenlik yoksa hiçbiri raid 1 in yerini tutmaz.
SAS larda o kadar uçuk fiyat değil Tutup datacenter size SAS ın fiyatını direk sizden alırım demiyor:
http://www.google.com/products/catal...ed=0CB4Q8wIwAQ#
300 GB lık sas ortalama 280 Dolar. 1GB = 1 $ a geliyor.
HP, IBM saslar dediğiniz fiyatlarda ama ona birşey diyemem. 780 $ aynı özelliklerdeki 300GB SAS. Bu işte maaliyeti abartıyor.
VPS de en etkili donanım hepimizin de bildiği gibi disk.
http://www.google.com.tr/#hl=tr&q=si...e5eba531b8622c
Bazı şikayetler yavaşlık sorunu.
Müşteriyi memnun etmek için yani 40 dolar daha verip donanımsal raid 5 raid 0 kullanıp en az 2 disk takmak en mantıklısı.
Benim şahsi düşüncelerim bunlar.
Kullanılan yazılımlar da donanımlarda önemli önemsiz değil bu arada.
Konu neydi nereye gitti.. Madem devam, yazayım bari birşeyler..
raid1 güvenlik için iyidir. diskler ayna görevi yapar, diskin biri patlasa diğeri devam eder.. diske yazma veya okumaya bir yararı var mı yok mu farkedemedim açıkçası.
raid0 güvenlik konusunda sakattır, ancak okuma hızı konusunda performans verir, çok farketmese de yazma hızı performansında biraz azalma görülür, diskin biri patlarsa öbürü de gider, zırnık kurtarılamaz.
velhasıl kelam, veri güvenliği için her ne olursa olsun harici yedekleme alanı kullanmak zaruridir, bunu yapan adam (harici alana yedek alan) vps satamıyor, ucuz et satan kasap, bangır bangır VPS satıyor..
bindiğimiz alamet bizi yanlış yere götürmese bari..