SATA ve SAS tercihi biraz firmaya kalmıştır, SATA'ya vps kurulmaz diye bişiy yok aslında. Firma büyük sunucu alıp üstüne raid ile SAS disk koyar, tabiki ona görede vps sayısı vardır sunucu üzerinde, birde raidde disk sayısının çok fazla tutup tolerans miktarınızı artırma olayınız var ki bu şekilde daha çok VPS barındırabilirsiniz ama tabi biraz risklidir.
"grikare" arkadaşımızın bahsettiği çok doğru, SAS kullancam diyince kafadan 2000 dolar eklenir maliyete ki storage falan derseniz o rakamlara biraz daha 0 ekleyin.
Bence sonuç olarak, diskler değil firmanın konuya hakimiyeti ve hizmet kalitesini ne ölçüde tuttuğu önemlidir.
Şimdi konuya muhalefet arkadaş sanıyorki biz SAS disk kullanmak istemiyoruz. Yaptım, onu da yaptım. 10K TL yatırım yaptım, SAS Diskler aldım, buna uygun bir sunucu aldım. Sonra ne oldu?
8 CPU, 2 Gb ram'li VPS'e haklı olarak 120 TL fiyat biçtim, denyonun biri 150 liraya c2q makine kiraladı, 2 gb ram'i 20 liraya sattı.
Ben ne yaptım? Ne yapayım, hazır makineden aldığımı da anadolu efes biracılık a.ş.'ye yatırdım, bolca da baş ağrısı çektim, majezik'le çare aradım, psikolojim alt üst oldu. Kısacası,
bu fiyata satış yapamadım. Doğal olarak bu kadar para harcamanın da gereksiz olduğunu düşündüm ve sata diske çeviriyorum ilgili sunucuyu.