KMLGRLR adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Darbe kanunla engellenemez ama kanunla caydırıcılığı artırılabilir diyorum ben de zaten. Ayrıca o dönem Evren'i tebrik etmek, hatta yanaklarından öpmek zorundasın ki siyaset hayatın devam edebilsin O yüzden bilemeyiz kim gerçekten destekledi kim karşı çıktı.

Darbenin planı olmaz olur mu. 60 darbesi oldukça planlıydı. Hatta Cemal Gürsel'in, darbe yapmadan önce Menderes'e cumhurbaşkanlığı teklif ettiği, asıl sorumlunun Bayar olduğunu yazdığı ortaya çıktı.

Yani asıl maksat şu ki, darbeyi kanunla engelleyemesek bile, "kanunla darbecileri koruyan ülke" statüsünden çıkalım artık.
Konu iki yönlü oldu bence o şekilde cevap vereyim.

1. O zamanın şartlarına göre karşı çıkanlarda oldu hapislerde yattılar işkenceler gördüler fakat bu adamlardan bazıları şu an darbe yanlısı olarak görülüyor haklarında soruşturma açılanlarlar hatta fişlenenler var. Ama bazıları var ki her devrin adamları o zaman Paşaların yancısı şimdi iktidarın yancısı yarın CHP gelse onun yancısı olacaklar.
  2. 27 Mayısda zaten emir-komuta zinciri içerisinde olmamıştı, hatta karşıtları emekliye sevkedildi, Milli Birlik Komitesi ülke yönetimine el koydu zaten fakat ilginçtir ki en demokratik anayasa bana görede bu işin alîmi hocalara görede 61 anayasasıdır. Darbe planı derken kasettiğim şu anda TV'lerde yayınlanan 5000 sayfalık bilmem kaç sayfalık planlar şunu buna verelim gibi şeyler kağıda dökülmez hiçbir zaman bilen kişi sayısıda sınırlıdır.
  3. Bir diğer ilginç husus şu an yürürlükde olan anayasada %90-larda olan bir oyla kabul edilmiştir. Diyeceğiniz cevabı adım gibi biliyorum ki halkın özgür iradesini kullanamadığı olacaktır, şu an da belli tehdit ve yıldırmalar olmuyor mu ki bunlar illa kî cebren değil hissende olabilir ekonomik ve bireysel özgürlüğün düşük olan bir memlekette bireysel özgürlük ne kadar olabilir ki sonuçta HAYIR cevabı çıkarsa ülkenin kaosa ve kriz ortamına sürükleneceğini düşünerek EVET oyu atacakların sayısının hiç de az olmadığını düşünüyorum.
  4. Asıl değişmesi gereken maddelerden birisi 35. Madde çünkü bu madde darbeye zemin hazırlayan bir maddedir, bu maddede T.S.K. Görev tanımı açıkca yapılmış ve iç ve dış tehditlere durumunda koruma ve kollama görevi verilmiştir. Peki bu tehditler nedir Milli Güvenlik Siyaset Belgesinde bulunan tehditlerdir tabi bu belge gizli bir belgedir ama bilinen ve sızdırılan bilgilere göre
  • Siyasal islam
  • Bölücülük
  • irtica
  • ülkücü mafya
  • ırkçılık
  • Aşırı sol
T.C. tarafından kabul edilen iç tehditlerdir bu MGK tarafından kabul edilmiştir. Ve darbelerin altyapısını da bunlar hazırlamaktadır. Bütün darbelere sebebiyet verenler bunlardır örneğin 1980 darbesinde Sağ ve Sol çatışması nedeniyle binlerce insan ölmüştür bunun sonucu yönetime el konulmuştur buraya kadar olan kısım normal fakat geçici askeri yönetim tarafından yapılanlar normal değildir.