Arkadaşlar, tepki vermekte sizleri haklı buluyorum. Ben de kendi içimde aynı tepkiyi veriyorum. Lâkin bazı şeyleri bilmemiz gerekiyor:
-Joomla! Lisansı
-Joomla!'nın lisans samimiyeti
Joomla! GPL lisansa sahiptir. GPL Genel Kamu Lisansıdır. Türkçesini Joomla! 1.5.20 paketimizde kurulumda da gelen metinden, Joomla! 1.6 paketlerimizde yine kurulumda da gelen, installation klasörü içindeki dosyadan okuyabilirsiniz.
Bu lisans, lisans şartlarını değiştirmediğiniz sürece dilediğinizi yapmanıza izin verir. Yani Joomla! paketini Moomla yapıp bu Moomla Paketini açık kaynak kod ve GPL lisansını taşımaya devam etmek şartıyla satabilirsiniz dahi. Ancak lisansını değiştiremezsiniz. Bu GNU/GPL gücüdür. Çünkü kimse bunu yaparak bu çapta bir projenin önüne zaten geçemez. Bunu yapan Joomla!'ya her halukarda muhtaçtı ve Joomla felsefesinin önüne geçebilecek ya da ona zarar verebilecek bir menfaat çemberi oluşturamaz. Mantıken bunu yapabilmesi için Joomla Projesi gibi bir ekip projesine ve birlikteliğe ihtiyaç vardır. Öyle bir ekp ve proje oluşturulabilirse zaten Joomla!'nın adını değiştirmek yerine Joomla çekirdeğinden çok güzel yeni paketlemeler yapmak mümkün olur.
Joomla! sadece büyümek için mi yoksa samimi olarak mı bu lisansı kullanıyor ? Kısaca şunu diyeyim. Joomla bugüne kadar GPL lisansın gerektirdiği şekilde hareket etmekle birlikte, Joomla! 1.6 sürümlerde artık administrator dizininde dahi MVC yapısı getiriyor. Bu itibarla size artık neredeyse Joomla!'nın her yerini değiştirmekte kolaylık gösteriyor. Joomla! diyor ki; "Al kardeşim yönetim alanlarını da dilediğin gibi değiştir. İster MVC üzerinde view şablonlarından, hatta istersen override ile onlara dokunmadan daha da esnek şekilde dilediğni yap". Joomla bunu açıkça söylüyor.
Bizim ahlaki değerlerimiz bu tür şeyleri kabul etmekte zorlanmamıza sebep oluor ama açık kaynağın felsefesi ve bunun sonsuz gelişiminde önünü açan genel kamu lisansının mantığı hem bize bu konuda izin veriyor, hem de bu şekilde işleyerek gelişimi sürdürülebilir tutuyor.
Gerçekten de bir Joomla! alıp onun bazı işaretlenmiş yerlerini düzenleyip "Moomla Bilişim Hizmetleri V1 CMS scripti" diye satmak etik değil. İçimize sinmiyor böyle şeyleri görmek. Sinmiyor ama Joomla bize bunun yolunu gösterirken bizim göstermememiz de pek uygun olmuyor. Joomla resmî forumları ve benzer resmî paylaşım alanlarında, lisans ihlali olmadığı sürece bu ve fazlasının rahatça tartışılabildiğini, yollar gösterilebildiğini, fikirler üretilebildiğini görebilirsiniz.
Yönetim merkezinde dahi her yerin dil dosyalarından ve ayarlardan kolayca kontrol edilebiliyor olması, JED dizinde Joomla meta generator düzenleyici eklentilerin onaylanarak dağıtılabiliyor olması, Joomladizini/yonetim şeklinde düzenlenmiş Joomla paketlerinin Joomla resmî forumlarında serbestçe paylaşılabiliyor olması bize birşeyler ifade etmeli.
Son olarak lafın kısasını söyleyeyim; Joomla buna müsade edip hatta zaman zaman benzer şeyler için uygunlaştırma bile yaptıysa, bize bunu engellemek düşmez.
Not:
Yine de ileri düzey düzenlemelerde, yani Joomla!'nın Joomla kimliğini iyice gizleyecek düzenleme taleplerini içeren konulara ben de yaklaşmıyorum.
Joomla kullanmaktan, Joomla!'nın Joomla! olduğundan, Joomla!'nın ücretsiz olduğundan asla utanmayın. Bunları bahane ederek Joomla!'yı ya da Joomla kullanmayı aşağılayan geliştirici veya müşteri varsa, buyursun kendisi kendi bildiği gibi yapsın. Joomla! bedava diye aşağılayan varsa buyursun daha iyisini satın alıp kendi başının çaresine baksın. Bunlar genelde ücretsiz kodlarla yapılan işin emeğinin de ücretsiz olacağını uman kimselerdir. Buyursunlar kendileri yapsınlar.
Siz işinizi iyi yapın, işinizden ve kendinizden emin olun. Gerisi mühim değil. Bedavacı olan size gelmesin. Siz işinizi iyi yapmazsanız tabii bedavacılar etrafınızda pervane olur; o da ayrı