beni tanımıyorsunuz. tasarımcı değilim. sen değil, siz diye hitap edin lütfen.
sorularla konuyu geliştirelim.
1- "rel="external" site dışı link anlamına gelen" bununla ilgili bir kaynak görebilir miyiz? google algoritmasında bu tag'a "dış link" denildiğini bize gösteriniz. google açıklamamıştır diyorsanız, tartışma forumlardan, sitelerden kaynak gösterebilirsiniz.
2- "Google tarafından cezalandırılmış siteler ile link alışverişiniz olursa" bunu ispatlamanız imkansız ama ufak da olsa bir kanıtınız var mı? ben bir siteye link verirken, google'dan cezalı mı diye bakmam mı gerekiyor? hadi ben baktım, milliyet.com.tr'deki yazar buna bakmayı akıl edebilir mi? etmezse sitesi, sayfası cezalandırılır mı?
3- "rel="external" tagı bir nebzede olsa": ilk sorunun aynısını sorayım. nebzeyi öğrenelim.
4- "nofollow pagerank paylaşımını engeller, external dış link demektir" diyorsunuz. dış linkten anladığınız nedir? bir linkin dış link olması, o linkle pagerank paylaşılmamasını nasıl sağlıyor? google bir linkin, dış link olup olmadığını anlayamıyor mu da taga ihtiyaç duyuyor?
5- 100 tane linke örnek vereyim:
http://www.smashingmagazine.com/2008...ree-icon-sets/. kaynağa bakıp linkleri saymadım ama yeterince var. hiç birinde ne external ne nofollow kullanılmamış. ama sayfa pr 6. linklerle pr'yi paylaşıyor dersek, bu sayfanın paylaşmadanki pr'si 10000 felan olmalıydı ki paylaşınca kala kala 6 kalsın. değil mi?
6- "Tüm alt sayfalarınıza, link çıkışlarınıza belli miktarda PR değeriniz pay edilir. Geriye kalan site PR değeridir.", böyle demişsiniz. sizce site nedir? anasayfa ne demektir? anasayfa bir sayfa mıdır yoksa site midir? iç sayfa ile anasayfa arasındaki fark nedir? neden anasayfaların pr'si yüksektir? her sitenin en yüksek prli sayfası anasayfası mıdır?
7- hiç "dizin" gördünüz mü? hani linklerden oluşan. pr'leri de maşallah olan. botw gibi. dizin ne demek biliyor musunuz?
------------------
rel="external" seo, google ile alakasızdır. bu bir xhtml terimidir:
http://forums.digitalpoint.com/showthread.php?t=61308
gerisi size kalmış. benim sözlerim bitti.
Sözcükleri düşüncelerin önüne koymayı pek sevmem ancak
siz nasıl isterseniz.
Bu konunun insanlara faydalı olacağı düşüncesindeyim. Bu nedenle bende
genişlettiğiniz konuya eklemeler yapmalıyım.
Öncelikle
1. sorunuzdan son cevabımı okumadığınız sonucunu çıkarıyorum. Koyu renkle belirttiğim gibi bilgi birikimim
tecrübelerimdir.
Kaynak
rel="external"
= Linkin siteden çıktığını başka bir siteye gittiğini gösterir. Ancak site içi linklerde de kullanabiliriz.*(Bkz. 4)
2. sorunu amatör bulduğumu söylemeliyim. SEO bilgini daha ileriye taşımak için AntiSEO'yu da öğrenmeni tavsiye ederim.
3. sorunda bir nebzeden kasıt
%100 garanti verilmeme durumudur. Hastalık aynı hastalık olabilir ancak ilaç bünyeden bünyeye değişir.
4. Site üzerinden çıkan dış ve iç link ile Pagerank paylaşımı içine girmek istemiyorsan
rel="nofollow" tagı kullanırız. Dış link sadece farklı bir domain anlamına gelmez. Site içi bir bağlantıyı da dış link olarak (rel="external") gösterebiliriz. Amaç link çıkışı yapılan site ile bağımsız olduğunu tanımlamaktır. Link verdiğimiz alt sayfamızda yasaklı bir yayın yapıyor ve anasayfamızın bundan etkilenmesini istemiyorsak yararlı olacaktır. Google'ı sen yönetirsin. Bu site içi sayfa dersen öyle davranır, site dışı dersen öyle. Arkadaş bağlantım dersin (rel="friend met") ona göre davranır. İlgi çekici dersin (rel="muse") ona göre davranır. Google tahmin ettiğin kadar da insanüstü bir varlık değil. Birçok
rel mikroformatı mevcut. (
link rel="shortcut icon",
link rel="stylesheet",
link rel="alternate",
link rel="pingback") Bu mikroformatlar sayfalarımızın
kb değerini arttırmak için oluşturulmadı tabi ki.
5. Her link çıkışına PR 1 değeri veriliyor ya da buna benzer bir ifade kullanmadım. Sayfanın hakettiği değer PR 8'dir. 2 puanlık değeri dofollow link çıkışlarına dağıtılmıştır.
6. O yazıda siteden kastım
anasayfadır. Genellikle en yüksek PR değerlerini anasayfalar alır. Çünkü tüm sayfalardan anasayfaya link verilmiştir. Ancak alt sayfaların anasayfadan yüksek PR aldığı durumlarda olabilir.*
7. Yazında belirttiğin botw.org dizin sitesinin anasayfasından dofollow link çıkışı
7'dir. PR değeri de 7'dir. Ortada olağanüstü bir durum yok. Alt sayfalarda link çıkış sayısı arttıkça PR 0'a doğru gitmiştir.
Son olarak konuyu şuraya bağlayacağım. Çok gezen mi bilir? Çok okuyan mı?
Kağıt üstünde çoğu şey işlevde değişir. Ayrıca Google algoritmasını ben
tamamen çözdüm diyen var mı aranızda? Google'a çok güvenmeyin. Resmi olsun gayri resmi olsun her bilgiyede uygulamadan inanmayın. Yeni sistemle birlikte dediklerimi zamanla daha çok anlayacaksınız.
Saat geç oldu. Benden de bu kadar. Bu konu ile ilgili daha fazla yazacak şey kalmadı sanırım. Konu ile ilgili başka soruların varsa profilimden MSN adresimi alarak sorabilirsin.