Konuyu tamamen okudum. Dikkat çekmek istediğim noktayı ise dünyaca ünlü, büyük ödüller kazanmış olan Milgram deneyinı anlatarak yapmak istiyorum.
Milgram deneyi hitlerin o günün şartlarında yahudileri nasıl diri diri yaktığını, askerlerin içinden bu katlima dur diyebilecek bir grubun neden çıkmadığı sorusuna yanıt arıyor.
Deney 3 kişiden oluşmakta. Denetleyici, Denek ve İçeride elektirik uygulandığı sanılan kişi.
İlk olarak deney düzeneği şöyle; bir kişi kapalı bir kabine giriyor. Ve elektrik kablolarına bağlanıyor. Denek ve denetleyicisi ise sadece içerideki kişinin sesini duyabileceği bir ortamda bulunuyor. Deneyde denek tarafından sorulan sorulara içeride elektrik tellerine bağlı kişi doğru cevap veremezse 15 voltluk bir elektriğe mağruz kalıyor. Her yanlış soruda bu 15 voltluk değer katlanarak 450 volta kadar geliyor. İçerideki kişi aslında sadece deneğin gözü önünde tellere bağlanıyor daha sonra çözülüyor tabi. Denek soruları soruyor ve içerideki sürekli yanlış cevaplar veriyor. Denek her yanlış cevapta voltu biraz daha artıyor. İçerideki kişi sanki elektriğe mağruz kalıyormuşcasına çığlık atıyor. Fakat denetleyici bunun bir sorun olmadığını soruya yanlış cevap verdiği için bu cezaya mağruz kalması gerektiğini belirtiyor. Deney sonucunda 450 volta kadar gelen deneklerin oranı ise %65 inanılmaz ama gerçek.. Deneklerin hiç birisi sadist veya eski bir suçluda değil...
Yani değinmek istediğim nokta araplar bizi katletti şu şöyle oldu bu böyle oldu bunlar o günün şartlarında değerlendirilmesi gereken ve toplum psikolojisi ile ilgili bir olay. Ki kendi tarihimizdede bu tür örnekler mevcut. O anki kandırılmış ve bu duruma itilmiş insanların nesli şuan itam altında bırakılmamalı diye düşünüyorum.