Herkese günaydın!
İngilizce ve Türkçe olmak üzere çift dilli bir site yaptım. Google'da ki dizinlerin karışmaması ve (duplicate-content) sayfa veya içerik tekrarı olmaması için .htacces aracılığı ile türkçe bölümü /tr altına ingilizce bölümü ise /en altına attım. Gerçekte ise /tr veya /en şeklinde klasörler mevcut değil. Yani session vasıtasıyla bunları .htaccess'ten ayarlıyorum.
Örnek verecek olursak:
siteadi.com/lang=tr==> burası orjinal türkçe sayfası. .htaccess ten bunu siteadi.com/tr olarak ayarlıyorum. aynı şekilde ingilizce sayfası içinde siteadi.com/lang=en siteadi.com/en şekline dönüyor. Web sitesinde varsayılan dil türkçedir. Eğer kullanıcı isterse inglizceye dönebilir. Ama dediğim kendisinin bir talebi olmadığı sürece default dil türkçedir.
Şimdi geldik en canalıcı noktaya:
Yaptığım bu sitenin sayfalarını google'ye kayıt etmek için sitemap oluşturdum. Hem Türkçe sayfaları hemde İngilizce sayfaları ayrı ayrı listelettim. Bu gün kontrol ettiğimde ise siteadi.com/tr ile siteadi.com/en sayfalarının aynı yani türkçe olduğunu gördüm. Bu durumdan da sanırım şu anlaşılıyor ki çok saçma google'nin botları session dan etkilenmiyor mu? Durumu daha iyi anlamak için
http://www.delorie.com/web/lynxview.html sitesini kullanıp yaptığım siteyi google bot gibi taradım. Sonuç aynı! Sitenin ingilizce bölümüne geçtiğim zaman içeriğin türkçe olduğunu görüyorum. Bu konu ile ilgili bilgisi olan varmı arkadaşlar.
Üzerinde çalıştığım siteye
burdan ulaşabilirsiniz.