En çok düşündüğümüz şeydir hemen hemende online alışveriş yapanlar bazen şaşırırlar 10$ a telefon 5$ a kamera 100$ a bilgisayar! aaa oda ne ve en sonunda 1000$ a otomobil!!
Peki neden bu kadar ucuz bu insanlar sokaktanmı buluyor bu ürünlerin ham maddesini?
Evet sokaktan buluyor.
İzlediğim bir video'da araştırmalar üzerine çinlilerin ham maddeleri sömürdükleri afrikadan aldıkları çalıştırdıkları işcilerin tam ülkesini hatırlayamadım ama Güney Kore idi sanırım buradaki 12-19 yaş arası idi.
Peki bu adamlar fabrikalarında hiçmi işci çalıştırmıyor?
Evet çalıştırıyor. Bir çinli oyuncak satıcısı arkadaşım vardı bir defasında yıllık gelirlerini sorduğumda şok oldum! Hemde çin'in Guangzhou kentindeler. Neden hemde dedim çünkü bu kent tam bir teknoloji kenti!
Sizce kaç paradır yıllık gelirleri?
10000 $? 20000 $? Hayır hiçbirisi değil...
Sadece 5.000 Rmb ! Rmb yaklaşık olarak 2.5 tl..
Söylediğine göre aylık ev kirası 40rmb aylık elektrik su vs giderleri 7-10 rmb arasında imiş.. Peki Nasıl geçim sağlıyorsun zor olmuyormu dediğimde
"BU ÜLKEDE EN ZENGİNLERİN KALDIĞI BİR KENTTE LÜKS BİR HAYAT YAŞIYORUM!" diye bir cevap aldım ve gerçekten şok oldum..
Peki neden bu kadar aza kanaat ediyorlar?
Hayatta ayakta durmak zorundalar heleki birde çocuğu varsa ailesi varsa....
Son bir teknoloji blogunda okumuştum ünlü bir çin teknolojik üretim merkezinde işci intihar etmişti. Ve daha öncedende bu firmada 3 defa aynı olay yaşanmıştı. Bu intihar sebebini arkadaşıma sorduğumda ise;
Günlük en çok fazla mesaiyle beraber işci çalıştırma süreleri 8 saat! Ama bu firma yasal olmadığı halde kent yöneticilerinin göz yumduğu icin 12 bazende 15-17 saati bulabiliyor. Ve sadece 1 saat ara var!
Eee bir insan neden işten sıkıldığı için intihar eder diye soruyorum?
İş bulmak aşırı zor hayatının geri kalanındada bir dilenci olarak çalışmak istemediği veya bir eroin satıcısı olarak çalışmayı istemediği içinde temiz ölümü seçiyor..
İşte hayat..!
Makale tarafımdan yazılmıştır lütfen paylaşırken ufakta olsa bu konunun linkinide ekleyin..