Son zamanlarda özellikle Çin'in etkisinden nasibini alan ürünlere bir yenisi de "logo" olarak eklendi. Deneyimsiz müşterileri "düşük fiyat yüksek kalite" sanısıyla kendine çeken çin malı logolar, maalesef beklentileri karşılamamakta.
Peki nedir bu çin malı logolar? Aşağıda listelenen özelliklerden birine ya da birkaçına sahip logoların çin malı olduğundan şüphelenebilirsiniz:
1. Kompozisyon yoktur
2. İnternette alalade görebileceğiniz bir ikon sanki logoya monte edilmiştir
3. Orasından burasından ışık saçar, sanarsınız el feneri
4. Hazır kalıplar içerir, yani emek gerektirmez
5. Çalıntı logo bulundurabilir, yani müşteri benim sandığı logonun tescilli olduğunu mahkemede öğrenir
6. Anlamsızdır, bakar bakar anlam çıkaramazsınız, elementleri güzel görünsün diye oraya buraya sıkışmıştır
7. Vektörel değildir, baskısı alınamaz, büyütülemez
Şimdi yukarıda yazdığım özelliklerde bir logo olduğunu düşünüyorsanız, en yakın itfiaye ekibine çağırabilirsiniz. Çünkü herhangi bir yasal ya da ceza içerikli yaptırım söz konusu değil.
Bu nedenle müşterilere önerim şunlar olacaktır:
1. Ucuza kaliteli iş yoktur (İnanmayanlar ucuz etten yahni yapıp yiyebilirler). Ucuza kaliteli iş sadece seri üretimlerde bulunur. Oysa ki tasarımlar kişiye özeldir ve bir defa satılır. Bu nedenle ucuz olamaz.
2. İşi bilen tasarımcı ucuz iş yapmaz. Çünkü verdiği emeğin karşılığının 3-5 kuruş olamayacağını bilir.
3. Size ait zannettiğiniz logoyu internette hangi sektörlere ait olabileceğini düşünüp araştırın derim. Çalıntı çıkma ihtimali olabilir.
4. En sağlıklı yol şu an için faturalı olması nedeniyle ajanslarla çalışmak olsa da, ajans fiyatları kurum olmaları nedeni ile uçuk fiyatlardadır. Bu nedenle çalıştığınız freelance tasarımcının geçmiş işlerini isteyin, mümkünse tasarımcının çalıştığı başka müşteriler ile konuşun.
5. İhtiyacınızı iyi belirleyin. Eğer iddiası olmayan bir forumsa kurduğunuz, çin malı logo almanız işinize gelebilir. Ancak ciddi işlerde çin malı logolar ayağınıza dolanır.
6. Tasarımcının çalıştığı müşterilerin logoyu kullandığı işin ciddiyetini kontrol edin. Eğer siz tekstil firmasına logo yaprıracaksanız, kişisel ste için logo yaptırmış bir müşteriye tasarımcı ile ilgili soru sormak hata olacaktır.
Şimdi gelelim fiyat konusuna. R10 genelinde de belirlendi ki kişisel logolar 100TL, kurumsallar 200TL, bunlar yarışma fiyatları. Freelance çalışan bir tasarımcının fiyatları da yarışmak zorunda olmadığı için, logonun gereksinimine göre 50 ile 150tl arasında değişebilir, bunlar normal fiyatlardır.
Ancak çıkıp diyen olursa da hayır şu kişi x tl ye çok iyi yapıyor, eyvallah deriz, demek ki sürümden kazanıyor...
**Lafım hiçbir tasarımcıya değildir, zaten tasarımcıya lafım yoktur, lafım, çin malı logolaradır. Ayrıca, çok iyi logolar tasarladığımı kesinlikle iddia etmemekteyim. Bilginize sunulur.**