Ben de birkaç şey yazmak istiyorum konu ile ilgili .
SEO'nun ilerlemesiyle birlikte flash siteler artık yapılmıyor. Benden flash isteyen müşterilerimi vazgeçirip html veya php tabanlı bir site yapıyorum. Bunun nedeni; Flash Kullanışsız , Esnek değil ve SEO açısından sevilmiyor. Ayrıca browser'larda oluşan sorunlar da insanın canını sıkıyor. Bu nedenle ben de flash'ın biteceği düşüncesindeyim. Oyun ve windows aplication'lara gelecek olursak; Bu konuda javanın oldukça yeterli ve tadmin edici olduğunu düşünüyorum.
Flashın esnek olmadığı görüşü tamamen flashla sadece banner yada olanı editle seviyesinde işler yapıldığı için söylenen bir söylem olarak düşünüyorum. Flashı gerçekten biliyorsanız gayet esnek işler yaparsınız.Yani bir şeyi yapamıyoruz die ona su degil bu degil demek ne kadar dogrudur. Şuan flash oyun piyasasının hacmini ve donen parayı ve pazar payınıı ne kadar biliorz?. En az pastayı alan ve sadece oyunları yayınlayıp bu pastadan pay alan Flash oyun sitelerini dusunun bu o halkanın en kucuk parcasıdır. Ureticilier reklam verenler dagıtıcıları biraz arastırın. HTML5 ile oyunlar yapılmaya calsılmıs html in en buyuk eksigi embededd olamaması ve 5 dakkada source codeun alınması. HTML5 flash için bir yardımcı olacaktır ama gecermi ben pek umut vermiorm ama gorecegiz.
Kim ne derse desin, flash devrinin kapandığı düşüncesindeyim. Ama bu tek seferde olacak birşey değil, uzun bir zaman dilimi var önünde...
Burda atlanan konu şu apple çıkarlarına uymadıgı için bir anti flash propagandası yapıor. Neden flashı istemior ? Flashın kendi içindeki motoru dieyilm herşeyi kendi içinde yapıor browsera bişey bırakmıor buda apple in hala beceremedigi sarj yani enerji olayını cok baltalayn birşey. İnanın ki silverlight yaygn olsa apple bunun içinde bir anti propaganda acardı. Html5 her yeni teknoloji gibi heyecan yarattı insanlar bir devir kapandı coskusuna kapıldı hakldır. Blue-ray HD-dvd savasına bakın kim kazandı?. Ki burda cok orantısız bir karsılastırma yapılıor. Flash ve HTML5 karsılastırması gayet orantısız bunu geliştiriciler bilir. Ayrıca kimse unutmasın Adobe boş durmuyor.Flash Gelişiyor imkanları yapabildikleri performansı. Ayrıca Google ile Adobe arasında gayet guzel anlasmalar olmakta. Google HTML5 ide sen tü kakasın deyip kenara atmıor. Ayrıca Google OS nin flash entegreli bir sistem olacagıda kesin olmamakla beraber bilinior.
Google istediği zaman flash siteyi de indeksleyebiliyor. Eğer bunu tamamen bir gün hayata geçirirse işte o zaman flashın önlenemez yükselişini göreceğiz. Ben Adobe olsam google a para verirdim flash indekslesin diye
Evet arkadaşım indexlenme oluyor suan hatta ben oyunlar ile dogal backlink alıorm hiçbir zaman link alamayacagım buyuk sitelerden... Sadece indexlemeyi bileceksn okadar.
Ayrıca swfaddress ve deeplinking de flash konusunda seo calısmaları için bakabilceginiz bir anahtar kelimeler.
Burda yine soylemekte yarar görüyorum, Flash ı komple bir site için dusunmekle Seo yok atalım demek yanlıs bir cok orjinal proje halen Flash altyapılıdr.Zaten dert Seo hit vs ise tabiki php sitelerin secilmesi gerekiyor. Zaten Flash bize mukemmel bir Seo verecegim die birşey demior.
Aklıma gelmişken Applei kızdıran bir noktada Artık Flash ile iphone app geliştirilebilmesi . Bir düşünün Apple olsanız sizde kızmazmısınz

,
Özetle Adobe Flashı terketmedikce Flash ölmez kanısındayım. Ki yılların ürünü olan Flashı bırakması için hiç bir neden yok. İyi ki varsın Flash!