bu mümkün değil arkadaşım, iran tarihinde savaş kaybetmemiştir. İran kaybetmez, savaşa girersa en kazançlı o çıkar, İran tarihini incelemeni tavsiye ediyorum.
Ben de size tavsiye ediyorum aynısını. Nasıl savaş kaybetmemiş İran? Yavuz ve Kanuni dönemlerinde yenilen başka ülke miydi?
Günümüzde osmanlı anlayışı yaşamıyor arkadaşım, osmanlı yıkıldı bitti, ne o ihtişamı var ne de o ihtişamın üzerine zevk düşkünü padişah çocuklarının padişahçılık oynaması ve son dönem maşası osmanlı.. osmanlı - türkiye vs bunları bi geçelim, evet imparatorluk vardı ama osmanlıyı da tam tanımıyoruz bilmiyoruz, detaylı bakılması gereken bi dönemdir bölge tarihinde. Ancak burada osmanlı- türkiye vs bu büyük görünme çabaları çok komik..
Osmanlı'ya hakaretleriniz kabul edilemez. Oraya hiç girmeyeceğim bile. Yalnız şu gerçek ki, Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı'dan aldığı kuvvetle "büyük"tür, sizin düşündüğünüzün aksine yani. O nedenledir ki cumhuriyet döneminde direk büyük devlet sıfatını almıştır, halen de devam etmekte. Bunun kanıtı olarak, 1920-30lu yıllarda büyük elçiliklikler oluşturabilen devletleri incelemenizi tavsiye ederim.
Atatürk ün dış politikamıza miras bıraktığı anlayış yurtta sulh cihanda sulh dur. Biz ancak barış gücü olarak yer alırız o da nadirdir. Bugün israil'in irana saldırması, israil asıllı insanların ciddi manada soykırıma gönüllü girmeleri demektir. abd yi de alsalar arkalarına farketmez, böyle bişi zor. Saldıramazlar, iran tarihinde yukarıda da yazdığım gibi savaş keybetmemiştir. Kaybedeceği savaşın içine girmemiştir.. Görünen israile gözü kara saldırırım imajı olduğuna göre, iran kaybetmeyeceğini biliyor.
Yurtta sulh cihanda sulh demek, etrafında olup bitenlere gözlerini kapat demek değildir. Bir ülke bizi tahrik ediyorsa gereken yaptırımlar uygulanır. Devam ediyorsa askeri tedbirler alınır.
Bu durumda Türkiye sadece tek koşulda kazanır, savaşa girmeden ve taraf olmadan diplomasi ile en kazançlı ülke olur. Tatlı su kurnazlığına girmemesi, şeffaf olması ve nato insiyatifini alması gerekiyor. Abd de farkında, olası bi karışıklıkta az olandan çok, çok olandan az gidicek.
Olası İran-İsrail savaşının bize sıçramamasını mümkün görmüyorum.
r1o da yaş ve eğitim ortalaması nedir bunu gözetmek çok zor ama açılan konulara gelen yorumlar bana gerçek dışı geliyor, elle tutulur analizler çıkamıyor. Ulusların ve devletlerin sanki birer insanmışcasına karakterleri vardır. Mesela, devletleri düşünürsek, iran daha arabesk tavırlara sahip, türkiye her zaman mesafeli ve sabırlı, suriye bencil, rusya ve israil in karakteri çok benzer mesela gibi. Uluslararsı ilişkiler okuyan arkadaşlar ne demek istediğimi daha iyi anlayacaktır.
Ulusların karakterlerini de zaten biliyoruz, türkler için sıcak kanlı ve pratik zekalı derler, vs.
son olarak bu bölgede eğer kaos başlarsa ki başlamış görünüyor zaten, iran devreye girerse, tarih her ne olursa olsun iran ı suçlu gösterecektir. İran haklı olarak girse bile. Dolayısıyla iran bu riski aldığı an zaten bölgede bi sataşan olmasa da savaşı başlatacaktır. Yani israilin saldırması ve gerekmiyor, iran ın bi kurulu saati var, bu saate göre hareket ediyor. Bölge çok riskli, kişisel öngörüm şu yönde, iran böyle bi karar alırsa, yahudilerle birlikte kürtler de ciddi manada soykırıma uğrayıp varlıkları sonlandırılıcak. Yani israille birlikte ipleri çekilicek, safkan türk de yok gerçi ırk dan maksatım bu bölgede direnç gösterek kesim için, yani özetle israil'in her hareketi iranın saatinde ciddi manada bi öne alma rekasiyonu veriyor. Onun dışında iran israile göre plan yapmaz, kat be kat güçlü konumda çünkü, ve bu yine benim öngörüm, iran geleceğin süper gücü olucak. avrupa ve usa bitmek üzere son demlerindeler.
Katılıyorum bu bölüme.
Saygılar.