Benim dikkatimi çeken birşey var son zamanlarda. Söylediklerim gerçekten küçümsemek falan diye anlaşılmasın. Asla kimseyi küçük görmem, küçümsemem. Ama şurda post işi yapıp 3-5 kuruş bişey kazanan arkadaşlar şu piyasaya yeni birilerini çekiyor. "Bak şu işte para var" ,"şu siteye üye ol para kazanacağın birçok bölüm var" tarzında cümleler kurup karşılarındaki kişileri heveslendiriyorlar.
Hal böyle olunca herkes bu piyasaya elini atmaya çalışıyor. Herkes webmaster olmak istiyor. Belki bazıları sorabilir " Herkes webmaster olamaz mı?" diye, ama webmaster olmaya çalışan kişi hiçbir araştırma yapmadan balıklama dalıyor buraya. Ki eminim büyük bir çoğunluğu wordpress blog açıp özgün makale doldurup para kazanabileceğini düşünüyor. Sonrasında da blogların sayısı artınca 3-5 liraya satılan linkler, 5-10 liraya satılan banner reklamlar türüyor piyasada. Link borsası kategorisine baktığımda adam akıllı link alacak site göremiyorum. Her sayfadan taş çatlasa 1 konuda adam akıllı link alınıyor.
Aynı şey hosting piyasası içinde geçerli . Herkesde HOSTİNG ŞİRKETİ olma hevesi var. Reseller yada VPS alan herkes , önüne gelene dağıtılan bir YS belgesi alıp hosting satmaya başlıyor. Kafasına göre herkes internet bilişim hizmetleri oluyor.
Ha belki herkes bu şekilde başlamıştır. Belki şuanda piyasadaki en büyük hosting şirketleri bile bu şekilde başlamış olabilir. Ama bu işinde bir bilgi birikimi gerektirdiğini bilmek gerek.
Adam hiçbirşey hakkında bilgi sahibi değil,ancak aldığı VPS'i veya sunucuyu tıka basa doldurunca ve bir sorun oluşunca kendine hayrı olmuyor ki müşteriye hayrı olsun.
Bundan 6-7 ay öncesine kadar forumda bir konu açılmıştı yanlış hatırlamıyorsam. Hosting fiyatları , reseller fiyatları, vps fiyatları çok çok düşürüldü diye. Şimdi öyle bir hâl aldı ki ; reseller ve vpsler 5-10 liraya satılır oldu. 3-4 liraya hosting satanlar var.
Bir zamanlar 100 mb alan 10 gb trafik özelliğindeki bir hostinge yıllık 80-90 lira öderken , şimdi 200-300 gb alan 1 TB trafikli vpsleri 30 liraya görür olduk. Hele de sponsorlukla o kadar abartıldı ki , millet artık vps sponsoru arıyor yahu
Merdiven altı hostcular türedi. Adam hosting şirketiyim diyor, adresine gidip bakıyorsunuz ya bakkal çıkıyor ya bilgisayar tamircisinin dükkanı..
Söylediklerimin yanlış anlaşılmasını istemiyorum . Lafım şuna buna değildir, genelleme yaparak konuşuyorum. Ama piyasanın öldüğü ortada. Bu piyasanın da bundan sonra toparlanacağını ve eski halini alacağını düşünmüyorum ben açıkcası.