Dinimizi şu yapma yoksa şu cezası var, Bunu yapma günah şeklinde anlatmak yerine, Namaz kılındığında faydaları, Oruç tutulduğunda faydaları vb. konularda düzgün ve akıcı bir dille anlatabilirsin.. Ya da analatacak kişilerle beraber birşeyler ortaya koyabilirsiniz..
Rahmetli amcam bir gün Cuma namazına gider. Erken gittiği içinde Hoca efendinin hutbesini dinleme şerefine nail olur. Hoca efendi gayet ateşli bir şekilde namaz kılmazsanız cehenneme gidersiniz, Oruç tutmazsanız günah işlersiniz vb. vb şekilde korkutarak dinimizi sanki bir öcü gibi lansetmiştir. Neyse amcam sabırla dinler, sonra namazını kılar, duasını eder ve camiden ayrılır.
1-2 hafta sonra aynı camide yine Cuma Namazı kılmak nasip olur Amcama.. Yine erkenden gitmiştir zamanı olduğu için. Hoca yine hutbede hemen hemen aynı konular ve hep cezalardan bahseder.. Amcam namazın sonunda dayanamaz hocanın yanına gider.. Hoca efendi der, " Siz hep cezalardan, cehennemde yanmaktan vs. bahsettiniz, 2 hafta öncede geldim vaazınız yine aynı şekildeydi.. Neden dinimizin güzel yönlerini, neler yapılınca ne gibi faydaları olduğunu vs. bahsetmiyorsunuz, Siz bu şekilde vaaz vermeye devam ederseniz Camiye gelen insan sayısının yaş ortalamasının yükseleceğini bilmelisiniz, gençlere ve yeni nesillere dinimizi anlatırken ne gibi yararlar getirdiğini, ne gibi güzellikler ve zorluklarla bu günlere gelindiğini anlatsanız, Daha çok genç camiye gelir, Sizin namınız yayılır. Bence bunu düşünün" der..
Hoca efendi ise " vay efendim sen ne bilirmişsin, sanki din adamı ben değilim de sensin efendi" der, fırçasını atar Rahmetli amcama.. Amcamda iyi o zaman siz bildiğiniz gibi yapmaya devam edin, 3-5 seneye yaşlı dedelerle beraber namaz kılmaya devam edersiniz, bir safı düzecek adam bulamazsınız der ve çıkar gider.
Kıssadan Hisse olur mu bilmem ama ben amcam bunu anlattığında evet doğru söylüyorsun, ben küçükken Kuran kursuna giderken Caminin avlusunu temizlettirdi hoca, otları yoldururdu.. Yapmayana da ufak yollu sopada vardı.. Oysaki bana düzgünce anlatsaydı temizliğin imandan geldiğini ve temiz olan yerin sağlıklı olacağını çocuk aklımla bile bir mantık bulurdum caminin bahçesin temizlenmesindeki niyeti...
Çok Çok Çok Hakılsın.Allah Razı Olsun...