Bana gelen müşterilerimin bir çoğu daha önce başka biriyle çalışmış, az çok başarılı olmuş insanlar, bazılarının ise ağzı sütten fena yanmış.
Siteniz eğer kurumsal ise bilmeniz gereken önemli hususlar var, bunları mutlaka dikkate alın.Neden kurumsal diyorum çünkü o siteden siz ticari gelir elde ediyorsunuz ve kaybetmeyi göze alamazsınız.
Öncelikle çalışmak istediğiniz danışmanın uslubuna dikkat edin, her şeye yaparız olur diyen biri yalancıdır, çalışmayın!
Uslup güzelse sitesine girin bakın, bana siteni söyle nasıl biri olduğunu söyleyeyim hesabı.
Siteside güzel referanslarını isteyin, 2-3 tanesi ile telefonla görüşün, fikirlerini alın.
Baktınız olacak gibi, sitenize ne gibi teknikler uygulayacağını öğrenin, eğer yeni bir siteye süreli backlink almak istiyorsa çalışmayın, süresi bitince ne olacak?, yahut sizin sitenizi yüzlerce bloğa kasacaksa siteniz 3-6 ay filtre dönemine girecektir, yakındır.Yeni bir site için backlink edinmenin yolları farklıdır.
"Tekniklerimi açıklayamam", yada "gizli teknikler kullanıyorum" diyen birine asla güvenmeyin. Bu işin pek çok tekniği var evet, ama bu sözler vatandaşın işine esrar katmak istemesinden başka bir şey değil, ticari kimliğinizi yolda bulmadınız ki ne olduğu belirsiz gizli tekniklere emanet edeseniz, şeffaf olun ve şeffaf olmasını isteyin! Bu işte tecrübe ve çalışkanlık var, teknikler var ama söylenebilirler pekala...
Size düşük bir fiyat veriyorsa, başka birilerine danışın, siteniz için yapılacak çalışmanın mutlaka bir maliyeti var, neden düşük fiyat vermiş olsun ki?!
Yüksek fiyat verdiğinden şüphe ettiyseniz neler yapılacağını detaylıca konuşun, her şeyi öğrenmeden yüksek demeyin, örnek olarak kendi yaptığım çalışmalarda(en hafifinde bile) aylık olarak minimum 750-1000 tl ödeme yapıyorum(uygulanacak çalışmalar için referans sitelere), üstüne karımıda koyup ona göre fiyat vermem şart değilmi, benim 1500 tl ye yaptığım bir işi başkası 300 tl ye nasıl yapabilir, aklınız alıyormu?!
Ucuz etin yahnisi yavan olur, bazı kelimelerde sadece site içi seo ayrıntılarına dikkat ederek sıralamanızı yakalayabilirsiniz, bazı kelimelerde 3-6 ay çalışmanız gerekebilir, ucuz dedi diye işi vermeyin, pahalı olduğu içinde vermeyin, şeffaf olun ve şeffaf olunmasını isteyin.
Unutmayın seo çalışması diye eklenen hacklinkler, ağır blog backlink çalışmaları, süreli olarak alınan backlinkler sizin işinizi asla görmeyecek.Çıksanız bile inmeniz an meselesi, çalışacağınız kişinin iş ahlakına dikkat edin, prensipleri varmı dikkat edin, insan ilişkileri ne düzeyde bir bakın, konuşmasını bile bilmeyen birine nasıl sitenizi emanet edeceksiniz...
Son olarak ben ayda 2-3 kişi ile devamlı olarak çalışıyorum, hiç 300-500 tl ye iş yapmadım, yaptığım işin hakkını veriyorum çünkü 2-3 kişi ile ilgilenmek 20-30 kişi ile ilgilenmekten daha iyi ve rahat, müşterim sitesi hakkında bir soru sorunca düşünmeden cevabını verebiliyorsunuz, siteyi ve müşterinizi tanıyorsunuzda ondan...
3 ay önce biten işlerim için hala çalışma yapıyorum, çünkü emeğimin karşılığını 3 ay önce yeterince aldım, ama 500 tl-1 aylık bir iş alsaydım müşterimin sitesi umrumda olurmuydu, sonuçta bir ticaret bu. Sonuç olarak sizinle yıllarca çalışacak iyi birini arayın, gelip benimle çalışın demiyorum, ben Allah tan sadece hayırlısını isterim ve işlerimde çok şükür yerinde, yani burdan birini seçerken dikkat edin, bu iş uzun süren ve sabır gerektiren bir iş, her şeyden öncede buna hazırlayın kendinizi...
Hayırlı işler...