Merhaba Arkadaslar Bind yazilimi ile dns kurulumu yapiliyor ben bir firma olarak
ns1.domaininm.com ns2.domainim.com oluşturamadım domain nic.tr dedir ve bind yazilimi cok kurcaladım kurdum yaptım ettim bir türlü tutmadı gereken dökümanlar burda deneyen yapan oldumu
BIND ile DNS Sunucu Kurulumu
BIND Nedir?
BIND bir dns sunucusu yani unix ve linux sistemler üzerinde dns servis hizmetini veren
başarılı bir daemondur. Kısacası en popüler DNS sunucu yazılımı BIND’dir. Bu dökümanda
bind’i nasıl kuracağınızı ve ayarlayacağınızı anlatacağım.
BIND Kurulumu:
BIND’in kurulumu oldukça kolay ve pratiktir. Çoğu linux ve unix sürümleri ile birlikte gelir.
Öncelikle BIND’in en güncel versiyonunu web sitesinden çekelim ve sonra kaynak koddan
derleyerek kuralım.
#wget ftp://ftp.isc.org/isc/bind9/9.2.3/bind-9.2.3.tar.gz
#./configure
#make
komutları ile birlikte dns ve named sunucu olarak sisteminize BIND kurulmuş olacaktır.
BIND Komutları:
BIND paketi ile birlikte gelen çalıştırma betiklerini kısaca öğrenelim
Adım 1: Bu adımda /etc/named.conf dosyamızda zone ayarlarını yapacağız.
Adım 2: .zone dosyamızı /var/named dizini altında oluşturup gerekli bilgileri dosyamıza
ekleyeceğiz.
Adım 3: /etc/named.conf dosyamızda resolve dns kayıtlarını yapacağız.
Adım 4: /var/named/ klasörü altında resolve ayar dosyalarımızı oluşturacağız.
Adım 5: Son adım olarak BIND’i
Şimdi uygulamaya geçelim;
Adım 1:
Öncelikle /etc dizini altında bulunan named.conf ayar dosyamızı herhangi bir editor ile
açıyoruz. Ben genelde vi veya vim editörlerini kullanıyorum ama siz emacs kullanabilirsiniz,
tavsiye ederim.
#vi /etc/named.conf
Burada ilk olarak default kurulum ile gelen genel ayarları göreceksiniz. Biz bu default
ayarları silip kendi ayarlarımızı kaydedeceğiz.
options {
directory "/var/named";
query-source port 53;
forwarders {212.156.4.6;};
};
zone "domain.com" IN {type master; file "domain.comzone"; };
tanıyalım.
Options: Bir DNS kaydı girildiğini ve temel yapılandırma dosyasının başladığını belirtir.
Directory: Burada girdiğimiz domain kaydının zone ayar dosyasını nerede tutacağımızı belirtir.
Query-source port: DNS sunucunun hangi tcp portundan yayın yapacağını belirtir. Mutlaka 53 olmalıdır.
Forwarders: Bu satır ise çözümlenemeyen bir alan isminin başka hangi DNS sunucusundan cache edileceğini
belirtir. Biz burada NAP’ın ip adresini kullandık. Eğer sunucu ağınız içerisinde ikinci bir DNS sunucu varsa
buraya o named sunucunun ip adresini girebilirsiniz. Bir diğer adı ile named networking yapısını tnaımlayan
satırdır.
Zone: Bu satır ise hangi domain adresinin hangi ayar dosyasında kaydının yapılacağını belirtir. Buradaki bazı
tanımlamaları da açıklayalım;
IN: Bu tanım domain kaydının internetten ulaşılabileceğini tanımlar.
Type master: /var/named dizini altında oluşturacağımız zone ayar dosyasının tipini belirliyoruz.
File: Bu tanımlama ile domain’in ayar dosyasının hangisi olduğunu gösteriyoruz diye gidiyor bu uygulamayı yapan arkadas varmı yardımcı olabilirmi bana