merhaba derste anlatım için kendi notlarımı paylaşayım içerisinde örnek kodlar mevcut.

C# ve sql server bağlama

XXX veri tabanı ismi

xxxConnection // veritabanı bağlantısı

xxxCommand //veritabanına belli bir sql komutunu göndermek için kullanılan sınıf

xxxDataAdapter // veri tabanını yapısıyla birlikte ram üzerine getirir.hdd yerine daha hızlı işlem yapar

xxxDataReader // veri tabanında bilgileri ram üzerine getirebiliriz ama üzerinde dataadaptor gibi değişiklik yapamayız.

Örnek : sqlConnection J

Örnek :

İlk önce sql server c# a aktarılır eklenir veritabanı yani. Veritabanını server explorerdan ekledik.

Formun üzerine bir tane buton yerleştirelim

Eğer veritabanında ki bütün verileri görmek istiyorsak datagirdview nesnesini ekleriz.

Neslere using system.data.sqlclient; eklenir.

Buton kodlarına

Sqlconnection com=new sqlconnection (“data source=anamakina……”);

Server explorerdan anamakina.1.kur.dbo dan özellikler de sağ tarafta özelliklerde çıkıyor cihaz.

Dataset ds=new datset();

Sqldataadaptor da=new sqldataadaptor (“select * drom egitmen”,con);

Da.fill(ds); // dataadaptörün fill metoduyla datasetin içini dolduruyoruz.

Datagridview1.datasource =ds.tables[0]; / dgw nin ds bulunan tabloları bana göster diyoruz.

Yeni texbox ekle

Texboxa aradığın kişinin numarası girilecek sadece o kayıtla ilgili bilgiler görülecek

Buton kodlarına

Server explorerdan anamakina.1.kur.dbo dan özellikler de sağ tarafta özelliklerde çıkıyor cihaz.

Dataset ds=new datset();

Sqldataadaptor da=new sqldataadaptor (“select * drom egitmen where egitmenno=”+textbox1.text,con);

Datagridview1.datasource =ds.tables[0]; / dgw nin ds bulunan tabloları bana göster diyoruz.

Başka bir tür arama motoru

Buton kodlarına

Dataset ds=new datset();

String sorgu = string.forman(“select * from egitmen where egitmenno={0}”,textbox1.text);

Sqldataadaptor da=new sqldataadaptor (“sorgu,con);

Butona tıkladığımız zaman listbozın içerisine eğitmenlerin isim ve soyisimlerini listboza ekleyecek kod

Sqlconnection con = new sqlconnection (“data source anamakina1…..”)

Con.open();

Sqlcommand cmd = new sqlcommand (“select egitmenadi,egitmensadi from egitmen”,con);

Sqldatareader dr = cmd.executereader();

While (dr.read())

Listbox1.ıtems.add(dr.getvaule(0).tostring()+” “+dr.get value1.tostring);

Dr.close();

Con.close();

(2. not birazdan geliyor)