Merhaba arkadaşlar. Yazıyı tamamen kendim yazıyorum, geleceği görmek henüz mümkün olmasa da geçmişi görebiliyoruz..

Şimdi, basit bir örnek: Güneş ışınları bize 7 dakika gecikmeli gelmektedir. Bu demek oluyor ki biz güneşin 7 dakika önceki halini görüyoruz !

daha güzel bir örnek: Sirius(?) adlı yıldızın görüntüsü bize 7 yıl gecikmeli geliyor. Yani biz Sirius(?) yıldızının 7 yıl önceki halini görüyoruz..

Dünya'daki geçmişi nasıl görebilirim peki ?
5 Işık Yılı(?) uzaklıkta uzayda herhangi bir yere gidip Dünya'yı gözlemlersek, Dünya'nın 5 yıl önceki halini görmüş oluruz. Bu da demek oluyor ki Hubble teleskopunun daha gelişmişi yapılırsa, Dünya'daki yaşanan olayları görebilmemiz mümkün olur..

Mantık nedir ?
Her şeyin hızı olduğu gibi ışığın da bir hızı vardır. Biz A noktasındayız diyelim. A noktasının geçmişini görmeye çalışıyoruz. B noktasına daha A noktasının ışığı yani görüntüsü ulaşmamış. Hemen B noktasına gideriz ve geçmişi görmeyi başarırız..

Sorularınızı konu altından veya sadican@hotmail.com.tr msn adresimi ekleyerek sorabilirsiniz.

Fen ve Teknoloji öğretmenimin verdiği bilgilere dayanarak yazdım. Yanlışım olabilir