not: Yurt dışında 3 yıl okursanız kısa dönem askerlik yapabiliyorsunuz
Okursan değil çalışman lazım izinli şekilde yani kaçakta olmaman lazım. Öğrencilere böyle hak tanınmıyor.
Okumayan adamın kendi suçu mu okumamış olmak ? Belki maddi imkansızlıklardan okumadı, belki köylüydü tarım işlerinde ailesine yardım etmesi gerekiyordu?
İlkokul mezununun, liseyi okumamış adamın vatandaşlık açısından okumuş mimar olmuş adamla ne farkı var ?
Bir de "herkesin hakettiği değer" gibi bir cümle kurmuşsunuz. Çok yanlış!
Benim babam ilkokul mezunu, ama Kıbrıs gazisi. Hangi üniversite mezunu bu ülkeye babamdan daha faydalı olmuştur ? (istisnalar hariç).
Keza, ben ortaokul mezunuyum ve Bingöl'de 2002 yılında onlarca çatışma gördüm, teröriste mermi sıktım. Askerlikte benim son zamanlarımda düştü, 16.5 ay askerlik yaptım. 20 ay da yapardım, farketmezdi. 4 yıllık okul bitirip, harward'de master yapsam yine de zoruma gitmezdi.
İyi madem, üniversiteye giden kişilerin yerine de ilkokul, ortaokul mezunları askerlik yapsın, tam olsun.
Fazla okuyan adam, daha az askerlik yapmalı diye bir kural yok. Okuyan adam bana okumuyor ki, kendisine okuyor. Kaldı ki, askerde asteğmen olarak görev yapan adamlar keşke askerde kalabilsekte böyle çıtır maaş almaya devam etsek diyorlardı.
Okuyan arkadaşlar kusura bakmasınlar da, bu devirde okumuş olmak pek birşey değiştirmiyor. Okuyan adamlar işsiz kalırken, ufakken tornacıya girmiş çalışmış adam bu okumuş kişilere ustalık yapıyor.
Kendi açından haklısın hocamda şu açından hiç bakmıyorsun, bu ülkeye hizmet sadece askerlikle bitmiyor, bu karar beyn göçüne hızlandırır bu ülkede insanların derdi askerliğin zorluğu felan değil ki bu süreç içersinde adam kazandığı yetenekleri kaybediyor çünkü hiç kullanmıyor. Bence 15aylar indirilmeli ama kısa dönemlere dokulunmamalı çünkü ilerde çok büyük sorunlar yaratıcak ülkede. Hani diyoruz ya paralı askerlik olmasın bu sefer buda olacak imkanı olanlar yurt dışında 3yıl kalacak 1 ay askerlik yapacaklar, imkanı olamyan zar zor, borç harç içinde okuyan sonra 12 ay yapıp yetenek olarak geriye gidecek ve işe başlarken ötekine göre geride kalacak. Bence düşünürken yanlış düşünüyorsunuz vatana hizmet her alanda kutsaldır, askerliğide yapacaksın sonunda namusunla çalışıp vergini ödeyerek devam edeceksin. Yanlış anlaşılmasın 15ay askerlik yapıp sonrasında her türlü kaçakçılığı yapan adam yerine 6ay yapmış sonra 30-40 yıl neyse vergisini ödemiş adamı tercih ederim.