merhaba saygıdeger r10 üyeleri...
görelilik kuramı bildiklerimizin tamamen yanlıs oldugunu ortaya koyan şok edici bir şey..
daha önce bu konuda uzun uzadıya yazmıstım fakat konuyu açarken db kurbanı oldu operada açsaydım keske gerı deyıp kopyalardım yazıyı firefoxtaydım maalesef
görelilik kuramı özel ve genel görelilik olmak üzere ikiye ayrılır.
hepimiz kullanırız bu kelimeyi "aynı anda" . işte bu görelelik kuramı ile einstein amca bildiklerimizi değiştiriyor..
zamanı yavaşlatmak hatta durdurmak mumkun evet mumkun size bunlarla ılgılı 1,2 deney sunacagım..
1.ucak deneyı.
2 adet saat alınıyor fakat saatler bıldıgımız mekanık saat degıl. dış hareketten etkılenmeyen saatler.
bir saat yeryuzunde bırakılıyor dıger saat ıse bir jet ucaga konuluyor. jet ucak ucmaya baslıyor gokyuzundeyken her ıkı saatte aynı anda çalısmaya başlatılıyor.
daha sonra ucak bır sure ucma ılsmenını yaptıktan sonra yeryuzune ınıyor ve her ıkı saatte aynı anda durduruluyor.
saatler karsılastırıldıklarında ucaktakı saat yeryuzundekıne göre daha gerıde... şaşırtıcı degıl mı? merak etmeyın ucagın sarsıntısı vs. saatı etkılemıyor
2.deney ikizler deneyı (yapılmamıs)
iki ikiz insandan bırı bır roket ıle uzaya gonderılıyor ve bu araç ısık hızının %87 sı bır hızla gıdıyor dıger kardeş yeryuzunde. bu işlem başlamadan her ıkısı de 20 yaşında. sonrasında uzaydakı kardeş bir gezegene gıdıp dönüyor ve bu işlem 20 yıl suruyor. daha sonra her ıkı kardes yanyana getırılıp karsılastırıldıklarında yeryuzundekı kardeş 40 yaşında uzaya gıden kardeş 30 yaşında oluyor.şaşırtıcı degıl mı ?
aynı anda kelımesını dılımızden kaldırtacak bır deney de altta verdıgım lınkte bakabılırsınız bir tren deneyı gözlem farklılıkları...
yanı eğer ışık hızında gidebilsek dış etkıye maruz kalmasak ölümsüzlüğü bulmus oluruz ama hiç bir zaman ışık hızına varamayız.
ek olarak ısık hızında gıden herseyın boyu kısalır.
şimdi bir şey daha var.
uzayda bır karadelıge yakalanan bir ışık karadelık çemberi etrafında sonsuza kadar döner bu da kanıtlanmıs bır deney oluyor..
garip gerçekten ben cok sasırdım..
tubitak bilim teknik tarafından hazırlanan bu vıdeolu anımasyonlu slaytı ızlersenız daha ıyı kavrayacagınıza emınım..bılenler vardır mutlaka ama paylasmak ıstedım..konuyu kaynak gostererek alıntı yapabılırsınız..
http://www.zamandayolculuk.com/cetin...2/bil_tek.html