Kerem adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kalınlaştırdığım kısmı (onlar açısından bu tartışmayı değerlendirdiğimde) haklı bulduğumu belirtmek istiyorum. @roots'un yazdığı şu örnek de aslında bu durumu çok güzel anlatıyor/tarif ediyor:

Tartışmaya veri merkezi yöneticileri açısından yaklaştığımızda onların haklı olarak verdikleri emek ve yaptıkları yatırımın karşılığını daha hızlı ve daha sağlam şekilde almak istediklerini anlayabiliyorum. "Ben bayilik kavramını geliştireyim, bayilerim üzerinden büyüyeyim" diyerek hareket edildiğinde en fazla 10-20 "bayi"ye ulaşılmış oluyor (bayi = 5+ , 10+ sunucu). Daha az kişi ile muhatap olunup, bayiler üzerinden büyümeye gidiliyor. Fakat bu da yavaş bir büyümeye sebep oluyor. Sadece bayi mantığıyla düşünmeyip direkt olarak son kullanıcıya da satış yaparsa o zaman daha hızlı büyüyecek, verdiği emeğin ve yaptığı yatırımın karşılığını daha çabuk ve sağlam bir şekilde alabilecek. Konuyu bu açıdan değerlendirdiğimizde veri merkezi sahiplerinin bu şekilde davranmaları (LeaseWeb örneğindeki gibi) normal geliyor.

Fakat olayı bir de "bayi" konumunda olanlar açısından değerlendirirsek... Açıkçası o konuda net bir görüşüm yok, kafam çok karışık. O sebeple net bir şey diyemiyorum şimdilik ve tartışmanın gidişatına göre bir şeyler karalamak üzere yazımı sonlandırıyorum.
Bayi ne peki?

Bayi bayi diyip duruyorsunuz da bayi dediğiniz şey ne? Reseller desenize şuna.

Bayilik dediğiniz olguda öncelikle bir anlaşma olur. Bayi der ki ben önümüzdeki 3-5 sene senden hizmet alıcam. Bu sürede şu kadar müşteri yapıcam sana bu kadar para ödicem.

Firma da bu noktada ha madem sen bunları garanti ediyorsun, o zaman bende sana XXX indirim yapacağım.

Bayilik böyle birşey. Aranızda böyle yazılı imzalı teminatlı bir anlaşma yapan ve gerçekten Bayilik yürüten var mı? Yoksa herkes ben Ali nin Velinin müşterisiyim kafasında mı iş yapıyor.