yağına suyuna bakmam gerekmiyor ama, kullanılan alan sürekli yükseliyor. gereksiz loglar tutuluyor sanırım.. yedekleri vs. eski yedekleri sürekli temizliyorum mesela. bir de güvenlik olarak neler yapılmalı vps ilk alındıktan sonra? mesela bende kaspersky görünüyor fakat aktif edilmiyor, lisans istiyor.. şimdiye kadar tek yaptığım mysql ve php versiyonlarını yükseltmek oldu..
Yapmak istediğiniz şeyi 4 yıllık bir konuya değil de yeni bir konu açarak sorabilirsiniz mesela.
Ben şu yazdıklarınızdan soruları çıkarıp yanıtını vermeye çalışayım.
Kaspersky antivirüs dediğinize göre Plesk panel kullandığınızı varsayıyorum. Ancak Windows veya Linux olduğunu da yazarsanız daha detaylı bilgi almanız olasıdır.
- Gereksiz loglar derken kullandığınız yazılımın loglama seçeneği ile orantılı olabilir, çıplak gelen bir işletim sisteminde logların varlığı disk boyutunu aman aman arttıracak şekilde değildir.
- Güvenlik için de zararlı kabukların (shell) çalışmasını engellemek için PHP hardening (güçlendirme) denilen olayın yapılması, küçük çaplı atakların engellenmesi için de yazılımsal ateş duvarı (firewall) kurulması ilk etapta bir önlem olabilir.
- Kaspersky aktif edilmesi için kullandığınız panelin yapımcı firması ekstra lisans bedeli talep eder, ödenmesi durumunda aktif edilir.
- PHP ve MySQL sürümlerini yükseltmişsiniz, eğer ihtiyacınız dahilinde değilse çalışan bir sistemle sürekli oynamak, onun çalışmasını durdurmasına razıyım demeye tekabül eder.
Sağlıcakla.